Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων κρεάτων και όχι στην αύξηση των ποσοτήτων, οι οποίες σημείωσαν μια οριακή αύξηση περίπου 2%.
Η αιμορραγία στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας του κρέατος αποτελεί ρεκόρ, αφού το έλλειμμα αυξήθηκε 52% σε σύγκριση με 15 έτη πριν.
Όσον αφορά στα είδη κρέατος το 2023 υπήρξε μια μικρή πτώση στις εισαγωγές βοοειδών και μια αντίστοιχη αύξηση των ποσοτήτων χοιρινού που εισήχθησαν. Τη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών παρουσίασε το αιγοπρόβειο κρέας και ακολούθησαν τα καπνιστά, αποξηραμένα κ.λπ. κρέατα.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύει το περιοδικό Meat News, στο τεύχος Μαΐου που κυκλοφορεί. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες και διαγράμματα με τους βασικούς προμηθευτές, τις ανακατατάξεις, τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στις εισαγωγές, αλλά και τις ελάχιστες εξαγωγές κρέατος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δεν αποτυπώνεται μόνο η αύξηση των χρημάτων που φεύγουν από τη χώρα για εισαγωγή κρέατος, αλλά κυρίως η αποτυχία των κυβερνήσεων και των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης που πέρασαν από την Αχαρνών και ορκίζονταν σε μια πολιτική που θα αντέστρεφε κάπως τα πράγματα υπέρ του ελληνικού κρέατος. Προφανώς το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ό,τι μπορούν να αντιληφθούν οι κατά καιρούς επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ (16 τον αριθμό την τελευταία 20ετία)».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr