Αυτό, τουλάχιστον, σημειώνει νέα μελέτη, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η παραγωγή του ευρωπαϊκού λυκίσκου που δίνει στη μπίρα τη χαρακτηριστική πικρή γεύση της, μειώνεται.
Οι ποσότητες και η ποιότητα των καρπών από το ομώνυμο φυτό (humulus lupulus) επιδεινώνεται συνεχώς λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό έχει επίσης ως συνέπεια η παραγωγή της μπίρας να γίνεται ολοένα πιο ακριβή.
Η επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications», σημειώνει ότι «όλα τα σενάρια προέβλεπαν μείωση των αποδόσεων λυκίσκου μεταξύ 12% και 35% κατά την περίοδο 2021-2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του στην Ευρώπη».
Παράλληλα, η ποσότητα των κύριων πικρών οξέων του λυκίσκου, που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή στη μπίρα, αναμένεται να μειωθούν κατά 20% με 31%.
«Οι λάτρεις της μπίρας αναμφίβολα θα δουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο ποτήρι, είτε στα επίπεδα της τιμής είτε στην ποιότητα» επεσήμανε ο Τσέχος καθηγητής Μίροσλαβ Τρνκα, του ινστιτούτου Global Change Research Institute της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας, που ήταν ανάμεσα στους συγγραφείς της έκθεσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr