Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος περισσότερες από 200 επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, περίπου το 15% αντιμετωπίζει χρέη και συσσωρεύει ζημιές, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σκοπεύουν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης ή να την κλείσουν.
Συγκεκριμένα, σε σημερινή (11/10) συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας αναπτύχθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί της χώρας και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού αλλά και σε πολλές περιπτώσεις στο οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, φέτος τον Οκτώβριο πληρώνει 6.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μιχάλης Μούσιος τόνισε:
«Ενώ υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία καθώς είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι. Επί του θέματος έχουν γίνει παραστάσεις και υπομνήματα. Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει», ανέφερε ο κ. Μούσιος ενώ συμπλήρωσε ότι:
«Θεαματικές είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αναμένεται αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα
Στην ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αναπόφευκτες αυξήσεις ο πρόεδρος σημείωσε ότι για να καλυφθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται και οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί. Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε, αλλά συμπλήρωσε ότι ο φούρνος της γειτονιάς δεν είναι σούπερ-μάρκετ που μπορεί να αλλάζει τις τιμές σε καθημερινή βάση. Οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν άλλου είδους σχέση με τον καταναλωτή και διαφορετική πολιτική στις αυξήσεις ενώ, όπως υπογράμμισε, στα σούπερ-μάρκετ ήδη η τιμή του ψωμιού αυξάνεται.
Επιπλέον, παρατηρείται πτώση 20% του τζίρου από τις αρχές του χρόνου.
Τι ζητούν οι αρτοποιοί από την Πολιτεία
Οι αρτοποιοί ζητούν επίσης να υπάρξει άμεση παρέμβαση πολιτείας για να καλυφθεί το κόστος με:
- Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.
- Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα
- Μείωση ΦΠΑ στο 6%.
Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα κλάδο με 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία που απασχολεί 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους «και δημιουργείται σε κάθε γειτονιά κοινωνικός ιστός γύρω από το αρτοποιείο». Επιπλέον όπως σημειώθηκε, οι επενδύσεις στη βιοτεχνική αρτοποιεία υπερβαίνουν την τελευταία 20ετία τα 3,5 δισ. ευρώ καθώς μια ανακαίνιση κοστίζει 50.000 - 250.000 ευρώ και έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια. Συνολικά, σύμφωνα με τα νούμερα έχουν κλείσει 204 αρτοποιεία εκ των οποίων τα περισσότερα, (63) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη 22 και στο Ηράκλειο 10.
Σε προηγούμενες δηλώσεις της Ομοσπονδίας είχε επισημανθεί ο κίνδυνος, του ότι σε μια νέα αύξηση τιμών θα υπάρξει μείωση της πελατείας, κάτι που ήδη έχουν παραδεχθεί ότι συμβαίνει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr