Οι αγοραστές σόγιας από τις ΗΠΑ ζητούν εδώ και καιρό διαφάνεια σχετικά με τη βιωσιμότητα του προϊόντος που αγοράζουν. Η αλλαγή αυτή στο πρωτόκολλο SSAP της Soy Export Sustainability, LLC, που χρηματοδοτείται εν μέρει από τo Εθνικό Συμβούλιο Σπόρων Σόγιας, επιτρέπει στους πελάτες να κρατούν αρχείο των αγορών τους βιώσιμης Αμερικανικής Σόγιας και να περιλαμβάνουν τις αγορές αυτές στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής Εταιρικής Διακυβέρνησής τους (ESG).
Κάθε εισαγωγέας θα λαμβάνει από τον εξαγωγέα ένα πιστοποιητικό στο δικό του όνομα. Στη συνέχεια, ο εισαγωγέας θα μπορεί να μεταβιβάσει το πιστοποιητικό στους δικούς του πελάτες. Το πιστοποιητικό θα μπορεί να μεταβιβαστεί συνολικά τέσσερις φορές μετά την εξαγωγή.
«Η δέσμευσή μας για υπεύθυνες εφοδιαστικές αλυσίδες απαιτεί την εξασφάλιση βιώσιμων πηγών για τα προϊόντα που προμηθευόμαστε. Με χαρά βλέπουμε συνεχή βελτίωση των πιστοποιήσεων SSAP της σόγιας, καθώς και των διάφανων και αξιόπιστων μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των βιώσιμων πρακτικών. Τα πιστοποιητικά που μεταβιβάζονται είναι πολύ σημαντικά για τους πελάτες μας, αλλά και για τη δική μας δουλειά, που είναι να παρακολουθούμε και να επαληθεύουμε ότι τα προϊόντα σόγιας που προμηθευόμαστε καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας στην αύξηση της βιωσιμότητας τους παγκόσμιου συστήματος τροφίμων», δήλωσε η Dessislava Barzachka, EA Sustainability Execution Manager της BUNGE, του παγκόσμιου ηγέτη στην προμήθεια και επεξεργασία ελαιούχων σπόρων και σιτηρών.
Η πιστοποίηση SSAP για τη σόγια αναπτύχθηκε το 2013 και είναι μια επαληθευμένη συνολική προσέγγιση, ελεγχόμενη από διάφορους φορείς, που πιστοποιεί την βιώσιμη παραγωγή σπόρων σόγιας σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Τα πιστοποιητικά εκδίδονται και παρακολουθούνται από την εταιρεία Soy Export Sustainability, LLC.
Ενώ αυτή η αλλαγή καλύπτει, μεσοπρόθεσμα, τις ανάγκες των αγοραστών να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην προμήθεια βιώσιμης σόγιας, μακροπρόθεσμα η αλλαγή ενδέχεται να συμβάλλει και στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων τους, λόγω της προτίμησης των καταναλωτών σε βιώσιμα προϊόντα.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του SSAP, οι Αμερικανοί παραγωγοί σπόρων σόγιας βελτιώνουν διαρκώς τη βιωσιμότητα της παραγωγής τους, διασφαλίζοντας ένα ακόμη πιο βιώσιμο προϊόν στο μέλλον. Η Αμερικανική Σόγια έχει ήδη αναγνωρισθεί ως έχουσα το μικρότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τη σόγια άλλης προέλευσης. Επιπλέον, η πιστοποίηση SSAP περιλαμβάνει τους ελέγχους των καλλιεργειών που γίνονται από μια ανεξάρτητη αρχή, το Department of Agriculture (USDA).
«Οι παραγωγοί σόγιας των ΗΠΑ, πιστοί στη δέσμευσή τους στη βιωσιμότητα, μας ωθούν στη διαρκή αναζήτηση τρόπων υποστήριξης της προσπάθειάς τους να πιστοποιήσουν τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους. Αυτό πετυχαίνει το πρωτόκολλο SSAP που τώρα, με τα μεταβιβάσιμα πιστοποιητικά, επιτρέπει να περάσει αυτή η πιστοποίηση και στους πελάτες τους», δήλωσε η Abby Rinne, Διευθύντρια Βιωσιμότητας του USSEC (Συμβούλιο Εξαγωγών Σπόρων Σόγιας ΗΠΑ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr