Και κάπως έτσι, με ένα καινοτόμο μοντέλο διάσωσης & προσφοράς τροφίμων, η οργάνωση που μας μίλησε για πρώτη φορά για τη σπατάλη φαγητού στη χώρα μας, κλείνει αισίως τα δέκα χρόνια λειτουργίας. Από το 2011 που μια ομάδα τριών νέων ανθρώπων έσωσε 12 τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο, σήμερα το Μπορούμε έχει σώσει & προσφέρει συνολικά 58 εκατ. μερίδες τρόφιμα από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους προς περισσότερους από 650 κοινωφελείς φορείς σε 80 σημεία της Ελλάδας.
Το Μπορούμε όμως δεν είναι μόνο αυτό. Από πολύ νωρίς υιοθέτησε μια ολιστική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει το πολύπλευρο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, η οποία βασίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες. Στη διάσωση & προσφορά και την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την αύξηση της πρόληψης του φαινομένου.
Ο πρώτος πυλώνας βασίζεται στην εφαρμογή πρακτικών περιορισμού της σπατάλης. Μέσα από προγράμματα, πέραν αυτού της Διάσωσης & Προσφοράς, όπως το «Μπορούμε στη Λαϊκή» και το «Μπορούμε στο Χωράφι», μειώνεται η σπατάλη του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα με την αξιοποίηση αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των εμπόρων στις λαϊκές αγορές και των παραγωγών και τη διάθεσή τους σε κοινωφελείς φορείς της ίδιας περιοχής. Από το 2014 που ξεκίνησαν οι δράσεις αυτές το Μπορούμε έχει σώσει & προσφέρει περισσότερα από 670.000 κιλά αξιοποιήσιμα φρέσκα φρούτα και λαχανικά υψηλής διατροφικής αξίας.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, συνιδρυτή και διαχειριστή της οργάνωσης «εξίσου σημαντικός για εμάς είναι και ο πυλώνας της ενημέρωσης. Μέσα από το πρόγραμμα «Καμία μερίδα φαγητού χαμένη» επιδιώκουμε με ενημερωτικά σεμινάρια σε εταιρείες, με ομιλίες σε συνέδρια και παρουσιάσεις σε διάφορα φόρα να μεταδώσουμε τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων για το περιβάλλον και την οικονομία και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε την αξία του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, έχουμε την ευκαιρία ακόμη μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» να πραγματοποιούμε επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης) και να μιλάμε στα παιδιά κάθε ηλικίας, από το προνήπιο μέχρι το Λύκειο για τη σπατάλη των τροφίμων. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που όλα αυτά τα χρόνια περισσότεροι από 24.000 μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν εξοικειωθεί με έννοιες όπως σπατάλη τροφίμων, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δρόμος της προσφοράς και της αλληλεγγύης».
Στο ερώτημα τι σημαίνει το Μπορούμε για εκείνον, ο Αλέξανδρος μας απαντά: «Για το περιβάλλον σημαίνει ότι οι 58 εκατ. μερίδες τρόφιμα που σώσαμε αντιστοιχούν σε 85,26 εκατ. κιλά CO2 eq που έχουμε αποτρέψει από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα δεδομένου ότι 1 μερίδα που σώζεται & δωρίζεται αντιστοιχεί σε 1,47 kg CO2 eq. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί μάλιστα με περισσότερα από 1,56 εκατομμύρια ταξίδια Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο! Σε οικονομικό επίπεδο, η αξία των τροφίμων που προσφέρθηκαν δωρεάν σε κοινωφελείς φορείς ανέρχεται στα 116 εκατομμύρια ευρώ λαμβάνοντας υπόψη μια μέση αξία μερίδας τροφίμων 2€.
Για μένα το Μπορούμε όμως είναι πολύ περισσότερα από όλα αυτά. Το Μπορούμε είναι οι άνθρωποί του. Είναι τα χαμόγελα των συνανθρώπων που στηρίζουμε μέσα από τους κοινωφελείς φορείς οι οποίοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε τρόφιμα που για πολλούς από εμάς είναι αυτονόητα. Ένα γλυκό, ένα φρέσκο μήλο, ένα εκλεκτό έδεσμα από κάποιο γνωστό σεφ. Είναι η ομάδα των 2.500 εθελοντών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που άφησαν και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα. Είναι οι δωρητές, οι υποστηρικτές του Μπορούμε που μας εμπιστεύονται σε κάθε μας βήμα. Χωρίς όλους αυτούς τους Food Saving Warriors της οργάνωσής μας, τίποτα δε θα ήταν εφικτό αυτά τα δέκα χρόνια. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!».
Αν θέλεις να γίνεις και εσύ Food Saving Warrior και να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς να συμβάλεις στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, μπορείς να επικοινωνήσεις με την οργάνωση στο [email protected] ή στο 210-3237805.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr