Ωστόσο όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές κατά το διήμερο 2ο κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές για μια Γαλάζια - Πράσινη Ιχθυοκαλλιέργεια», το οποίο οργανώθηκε από την εταιρεία συμβούλων AMBIO Α.Ε. με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) οι προοπτικές είναι μεγάλες καθώς τα ιχθυηρά μπορεί να αποτελέσουν το βασικό πυλώνα κάλυψης στο μέλλον τον αναγκών σε πρωτεΐνη των Ευρωπαίων. Σήμερα, η ΕΕ καλύπτει μόνο 25% των αναγκών της σε προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας από ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς η ιχθυοκαλλιέργεια έχει και ισχυρό πράσινο αποτύπωμα αλλά και μια σχετικά μικρότερη έκθεση στο ενεργειακό ρίσκο σε σχέση με άλλους κλάδους.
Ιδιαίτερος μάλιστα είναι και ο ρόλος που μπορεί και η μικρότερης κλίμακας επιχείρηση στον κλάδο να παίξει όπως τόνισε η κα Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, που εκπροσώπησε την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP). Η κα Γερουλάνου, που είναι επικεφαλής της εταιρείας Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, όπου πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο ο ισπανικός όμιλος Profand, υπογράμμισε ότι πέρα από συνενώσεις και συνεργασίες, υπάρχουν τα εργαλεία εκείνα και μικρότερα σχήματα να απαντήσουν με ικανοποιητικό τρόπο στις προκλήσεις και εισφέρουν στην αναβάθμιση του κλάδου.
Όπως μάλιστα σημείωσε ο κος Φραγκίσκος Νικολιάν, Προϊστάμενος Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης στην DG MARE πλέον υπάρχει η δυνατότητα για μια σειρά από χρηματοδοτικές ενισχύσεις από την ΕΕ, ώστε ο κλάδος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με τον ανταγωνισμό με τις τρίτες χώρες αλλά και την πληθωριστική πίεση.
Στο συνέδριο επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη κοινών στρατηγικών συνεργασιών απέναντι στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ώστε να προταχθεί, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΒ, μια αυξημένη αξία που μπορούν να πάρουν οι αλυσίδες κι έτσι να σταματήσει και η πίεση για εκπτώσεις κτλ. στον κλάδο. Παράλληλα η απεύθυνση με καινοτόμα προϊόντα σε νεανικά κοινά είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης εν όψει και των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους ιχθυοκαλλιεργητές, όπως η σημερινή κατάσταση με τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις για τον κλάδο, οι προοπτικές και οι τάσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά οι διεθνείς τάσεις της αγοράς για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Να σημειωθεί πως στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν όλα τα μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.
Για την σημασία της αναδιάρθρωσης του κλάδου και τα προβλήματα ομαλοποίησης στην μετά-Covid εποχή αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Π.Υ. κος Απόστολος Τουραλιάς, ενώ εκ μέρους των διοργανωτών ο κος Φίλιππος Πετρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε., αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του Συνεδρίου και την επιτακτική ανάγκη εξωστρέφειας του κλάδου.
Στο σημαντικό, επίσης, αυτό Συνέδριο αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η σημασία της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού ώστε η δυναμική της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας να ενισχυθεί και να λειτουργήσει ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης, καινοτομίας, ποιοτικής απασχόλησης και μεγάλης εξωστρέφειας για τη χώρα. Να σημειωθεί ότι το 2ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας, εγκαθιδρύει πλέον έναν θεσμό, ο οποίος αναμένεται να προωθεί σταθερά τις θέσεις της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr