Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπ. Οικονομικών και αφορά μεταξύ άλλων και διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για τη φορολόγηση των αλκοολούχων.
Ειδικά στους διήμερους με “αντίδωρο” την χορήγηση δικαιώματος απόστασης οινοστάφυλων, πώλησης προϊόντων μέσω κάβας γίνεται “ισοστάθμιση” για την αύξηση της φορολογίας (περίπου 21 λεπτά), την αντικατάσταση του ονόματος τσίπουρου και τσικουδιάς στην επίσημη “αργκο” με τη χρήση της ονομασίας “προϊόν απόσταξης”
και τη θέσπιση κάποιων ορίων παραγωγής.
Συγκεκριμένα, πλέον για πέντε (5) εκατόλιτρα καθαρής (άνυδρης) αλκοόλης (με 95% δηλαδή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, δλδ, 1200 λίτρα χοντρικά τσικουδιά) κατ’ έτος και των οποίων η παραγωγή δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες, κατ΄ ανώτατο ετήσιο όριο, εφαρμόζεται μειωμένος έως και ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή αιθυλικής αλκοόλης. Έτσι, πάντως, αυξάνεται ο φόρος που επιβάλλεται σε σχέση με τον ισχύοντα τώρα. Βέβαια το μείζον ζήτημα είναι ότι μέσα από το καθεστώς διημέρων πολλοί επιτήδειοι βρίσκουν “κερκόπορτες” για την ανάπτυξη λαθρεμπορικών πρακτικών και βέβαια για φοροδιαφυγή ολκής.
Το νέο πλαίσιο
Ειδικότερα, από τη νέα αποστακτική περίοδο, ήτοι από την 1η Αυγούστου 2022:
- Δίνεται η δυνατότητα στους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς να αποστάζουν, πέραν των λοιπών επιτρεπόμενων σήμερα πρώτων υλών, οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και σύκα.
- Προβλέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απόσταξη επιτραπέζιων σταφυλιών των οποίων η ποιότητα υποβαθμίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών.
- Παραμένει η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων των διημέρων, οι οποίοι παράγουν το προϊόν απόσταξης αποκλειστικά για κατανάλωση από τους ίδιους ή τα μέλη της οικογένειάς τους με παράλληλη απαγόρευση της εμπορίας και γίνεται αναγωγή του ισχύοντος ανώτατου ορίου για το οποίο εφαρμόζεται η εν λόγω απαλλαγή, από 120 κιλά τελικού – ένυδρου προϊόντος σε 51 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά αποστακτική περίοδο και ανά πρόσωπο.
- Εξαιρούνται, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα στη νομοθεσία ΦΠΑ, από την έκδοση λογιστικών στοιχείων και την τήρηση βιβλίων οι διήμεροι που είναι ταυτόχρονα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
- Για τον έλεγχο της διακίνησης του προϊόντος απόσταξης στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται δήλωση διακίνησης.
- Απλοποιούνται οι διοικητικές διαδικασίες για την έκδοση άδειας απόσταξης, καθώς δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση βεβαίωσης των ΔΑΟΚ των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων ή του οικείου δήμου για εκτάσεις μέχρι 1 στρέμμα.
- Πλέον θα προσκομίζεται αντίγραφο οριστικοποιημένης δήλωσης συγκομιδής, την οποία μπορούν να εκδώσουν οι ίδιοι οι διήμεροι μέσω του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος.
- Τέλος, προς αποκατάσταση της νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης, επαναφέρεται άμεσα, με την ισχύ του νόμου, η δυνατότητα χονδρικής διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διημέρων από σημεία πώλησης αλκοολούχων ποτών, όπως κάβες κ.λπ. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος τη δυνατότητα αυτή κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, “περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διημέρων, επιβαρύνοντας κυρίως τους μικρούς παραγωγούς απομακρυσμένων περιοχών.”
Το όνομα
Όπως είπε, ο υφυπουργός Οικονομικών, “προς την ίδια κατεύθυνση, της διευκόλυνσης δηλαδή της διάθεσης του εν λόγω προϊόντος, θεσπίζεται άμεσα, με την έναρξη ισχύος του νόμου, παράλληλα με την επίσημη ονομασία «προϊόν απόσταξης διημέρων», η κοινή (εμπορική) ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» για χρήση από τα σημεία λιανικής πώλησης, όπως π.χ. τα καταστήματα εστίασης.
Η εμπλοκή με την ΕΕ
Με τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, δίνεται και λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με την καταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για τα αλκοολούχα προϊόντα όπιυ διαπιστώθηκε η Παράβαση της χώρας μας (2011/4145) για την επιβολή μειωμένων συντελεστών ειδικού φόρου σε συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μέχρι τότε είχε κατοχυρώσει σε επίπεδο Ε.Ε. μειωμένο κατά 50% συντελεστή ΕΦΚ μόνο για το ούζο. Ταυτόχρονα όμως, εφάρμοζε κατά παρέκκλιση της εν λόγω ενωσιακής Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ, μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης, ήτοι 12,25 ευρώ ανά λίτρο άνυδρο, στο τσίπουρο των συστηματικών αποσταγματοποιών, που είναι οι επαγγελματίες ποτοποιοί, αλλά και συντελεστή 0,59 ευρώ ανά κιλό, ήτοι 1,49 ευρώ/λίτρο άνυδρο, στο προϊόν απόσταξης των διημέρων.
“Με την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, ξεκίνησε αμέσως μια συλλογική και συγκροτημένη προσπάθεια για την κατοχύρωση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής Οδηγίας, των μειωμένων συντελεστών που εφήρμοζε για τα εν λόγω προϊόντα η Ελλάδα και για τους οποίους είχε διαπιστωθεί η παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.
Ταυτόχρονα προβήκαμε σε συντονισμένες ενέργειες και επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ανασταλεί η εκτέλεση της καταδικαστικής Απόφασης του ΔΕΕ μέχρι να λήξει η διαδικασία της αναθεώρησης της οικείας Οδηγίας.
Φορολογία διήμερων
Η προσπάθειά μας αυτή στέφθηκε με επιτυχία και κατέληξε σε μια νέα Οδηγία, την 1151/2020, τον Ιούλιο του 2020, με την οποία κατοχυρώθηκαν μειωμένοι συντελεστές ΕΦΚ (σε σχέση με τον κανονικό συντελεστή ΕΦΚ 24,5 ευρώ/λίτρο άνυδρο) υπέρ της Ελλάδας:
1ον. Κατά 50% στο τσίπουρο των συστηματικών αποσταγματοποιών (επαγγελματίες ποτοποιοί), δηλ. 12,25 ευρώ/λίτρο άνυδρο,
2ον. Κατά 85% στο παραδοσιακό προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών, δηλ. 3,70 ευρώ/λίτρο άνυδρο” ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Τι σημαίνει;
Πλέον το προϊόν απόσταξης των διημέρων φορολογείται πλέον, κατ’ αναλογία με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, ανά λίτρο άνυδρο αιθυλικής αλκοόλης και όχι ανά κιλό.
Επιπλέον, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται πιστοποίηση για τους μικρούς ανεξάρτητους παραγωγούς αλκοολούχων, καθορίζονται κατά περίπτωση οι σχετικές διαδικασίες και εισάγονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτικές διατάξεις για τον καθορισμό των λεπτομερειών με αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργών.
Λαθρεμπόριο
Με βάση πάντως όσα έχουν αναφέρει η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τα τελευταία χρόνια το θέμα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών έχει περάσει στα «χέρια» του οργανωμένου εγκλήματος και έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα, λόγω της υψηλής φορολόγησης, Παράλληλα έχουν επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στα δημόσια έσοδα, τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πως περίπου 5 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς να καταβάλλουν ΕΦΚ και ΦΠΑ, με τις απώλειες εσόδων από ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών να ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία ΙΟΒΕ 2020,
Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη σημαντικότερες απώλειες από τον ΦΠΑ καθώς η κύρια ποσότητα των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, με τις απώλειες ΦΠΑ να εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 28 έως 45 εκατ. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr