Με μακροσκελή ανακοίνωσή της η «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» καλεί σε προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων) στις 11:00 το πρωί. Θα ακολουθήσει μοτοπορεία με πρώτη στάση στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στα γραφεία της e–food στo Νέο Ηράκλειο.
Στην ανακοίνωσή της η «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» καταγγέλλει ότι «τον Νοέμβρη του 2020, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εγκύκλιο 45628/414/2020 με διευκρινήσεις αναφορικά με το είδος της εργασιακής σχέσης και την ασφάλιση των διανομέων που απασχολούνται σε εταιρίες πλατφόρμες. Όμως το σημαντικότερο ήταν πως καθόριζε σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς.
Στη συνέχεια, στον αντίποδα της εγκυκλίου, ο νόμος Χατζηδάκη άνοιξε διάπλατα το δρόμο της καταστρατήγησης των σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα καθώς μεταξύ άλλων στο αντεργατικό άρθρο 69 αναφέρει: «Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά: α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.»
«Ως σωματείο θεωρούμε πως το αντεργατικό άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη έχει γραφτεί καθ’ υπαγόρευση των επιχειρήσεων ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (πλατφόρμες) με στόχο να διευρυνθεί η γκρίζα περιοχή όπου το freelancing υποκρύπτει την εξαρτημένη εργασία. Κι ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα εθνικά δικαστήρια δικαιώνουν τις προσφυγές των διανομέων ενάντια στις πλατφόρμες, που διεκδικούν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, στην Ελλάδα ο νόμος 4808/2021 κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:
1: τόσο η e-food όσο και η εργολαβική Manpower δεσμεύονταν προφορικά (αλλά σε καμία περίπτωση γραπτά) σε όλους τους συναδέλφους πως οι συμβάσεις τους θα ανανεώνονται μέχρι να γίνουν αορίστου, μετά από τρία ή τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, ή 1 χρόνο δουλειάς. Τώρα, αφού τους ενέταξε στο δυναμικό της και τους μετατόπισε εργασιακά προσφέροντάς τους ψευδώς σταθερή απασχόληση, τους πετάει στον δρόμο.
2: όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άρχισαν να κλείνουν δωδεκάμηνο και να διεκδικούν την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, η εταιρεία «διέρρευσε» πως για να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται σε 36 μήνες εργασίας. Ως σωματείο θεωρούμε πως η χειραγώγηση των εργαζομένων είναι προφανής καθώς η e-food κινήθηκε βάση σχεδίου. Στόχος της, να «καθαρίσει» την αγορά χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης. Να μας ξεζουμίσει με μια εργαλειακή προσέγγιση της ζωής και της εργασίας για να πετύχει τους στόχους της, να υπερισχύσει των ανταγωνιστών της και στη συνέχεια να μας πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr