Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Εκτιμάται ,δε, ότι από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου μόλις ένα 20%- δηλαδή περίπου 16.000 επιχειρήσεις- δεν μπορούν να απλώσουν τραπεζοκαθίσματα παρά τις όποιες παραχωρήσεις και των δήμων. Βέβαια και πολλοί από τους επαγγελματίες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά για να μπορούν να διασφαλίζουν επαρκή έσοδα. Βέβαια τα θέματα του ωραρίου αλλά και της μη ύπαρξης μουσικής βάζουν άλλη μια δυσκολία σε όσους ανοίξουν.
«Από τη μία έχεις τη χαρά και την προσμονή να ανοίξεις, από την άλλη υπάρχει ο προβληματισμός τι θα γίνει μετά, αφού η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην εστίαση το πλήγμα από τα lockdowns και την απουσία τουριστών είναι τεράστιο», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς. Σύμφωνα με τον ίδιο «όποιος έχει επαρκή εξωτερικό χώρο και εκτιμά ότι έως τις 11 το βράδυ μπορεί να διεκδικήσει πελατεία που θα του αφήσει κάτι στο ταμείο στο τέλος της ημέρας άνοιξε από τη Δευτέρα του Πάσχα . Σίγουρα πάντως μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν ανοίξει οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου».
Πάντως όπως είπε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο πάντα όμως υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Μάλιστα κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων».
Τα μέτρα, και τα ωράρια σε γενικές γραμμές κατά τα όσα ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες αλλά κι επαγγελματίες τηρήθηκαν, με φαινόμενα κοσμοσυρροής να καταγράφονται μόνο σε παραλίες. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και των μεγάλων πόλεων, όπου πραγματικά άλλαξαν όψη, η κίνηση ήταν σε ελεγχόμενα επίπεδα καθώς οι περισσότεροι άδραξαν την ευκαιρία για βόλτες σε παραλίες.
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική απόφαση ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και θα πρέπει σε κάθε παρέα να είναι έως έξι πελάτες. Επίσης η χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους είναι υποχρεωτική καθώς και η ύπαρξη απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι. Να σημειωθεί ότι χτες άνοιξαν και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων και για πελάτες που δεν διαμένουν στο ξενοδοχείο με δεδομένο ότι λειτουργούν σε υπαίθριο χώρο.
Αλυσίδες αξίας
Παράλληλα πάντως με τις προσδοκίες από το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έρχεται και η ελπίδα για τις αλυσίδες αξίας.
Κλάδοι όπως τα αλκοολούχα, ποτά, τα οινοποιία, η ζυθοποιία, ο κλάδος αναψυκτικών, καφέ ελπίζουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από το «πάγωμα» για έξι μήνες τη λεγόμενης «ψυχρής» αγοράς. Οι απώλειες για κλάδους όπως τα ποτά ή τα κρασιά ανέρχονται στο 60-80% ανάλογα την εταιρία οδηγώντας σε αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις κι εργαζόμενους που τώρα αναζητούν ελπίδα αλλά και κινήσεις τόνωσης της ζήτησης και αντιμετώπισης δομικών προβλημάτων που προϋπήρχαν. Ειδικά στον κλάδο της οινοποιίας με 1.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και περί τις 32 χιλ. εργαζόμενους, και όπου 75% της κατανάλωσης γίνεται στη λεγόμενη ψυχρή αγορά, δηλαδή σε εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ και ξενοδοχεία, αναζητείται λύση στο θέμα της υπερβολικής φορολόγησης μέσω ΕΦΚ αλλά και ου συνδεόμενου με αυτού θέματος του λαθρεμπορίου.
Επίσης και στον πρωτογενή οι ελπίδες είναι μεγάλες καθώς πχ στο ελαιόλαδο η χρονιά ήταν καλή και υπάρχει προσδοκία ότι το άνοιγμα της οικονομίας θα κρατήσει τις τιμές σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα και ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου η αναστολή της λειτουργίας εστιατορίων και ξενοδοχείων προκάλεσε σημαντική υστέρηση εκτιμάται ότι θα σηκώσει κεφάλι.