Όπως σημειώνεται, οι συμμετέχοντες μίλησαν για «προβλήματα που προϋπήρχαν του κορονοϊού και οξύνθηκαν με την κρίση», αναδεικνύοντας την ανάγκη «στήριξης της εστίασης ώστε να επιβιώσει σήμερα» αλλά και για «μέτρα εξορθολογισμού την επόμενη μέρα, τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο». Υπογράμμισαν επίσης, ότι «μόλις το 12% από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 5 κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις της εστίασης», «χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός της επιστρεπτέας 6», ενώ «αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα ενίσχυσης των Περιφερειών». «Το 'άνοιξε- κλείσε' μεταφράζεται σε συσσώρευση χρεών για πολλές επιχειρήσεις» πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «κρίσιμο είναι να επαναλειτουργήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα και με προϋποθέσεις βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι είναι «σημαντικό το αποτύπωμα του κλάδου της εστίασης μέσα στην προηγούμενη δεκαετή κρίση, τόσο από την πλευρά της απασχόλησης αλλά και των δημόσιων εσόδων», ενώ χαρακτήρισε «εξοργιστικό το μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων υπουργών της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του κλάδου», που «δημιουργεί ανασφάλεια σε επαγγελματίες και εργαζόμενους», καλώντας την κυβέρνηση να «παρουσιάσει ένα σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας με ασφάλεια για όλους».
«Εγκαίρως ζητήσαμε με κοινοβουλευτική μας παρέμβαση να υπάρξει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας αποζημίωσης για τον κλάδο της εστίασης σε εθνικό επίπεδο», υπογράμμισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για «επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και για την περίοδο μετά το lockdown», την «μείωση του ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση» και την ανάγκη «για ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και του ιδιωτικού χρέους της κρίσης, κατά τα πρότυπα των 120 δόσεων, με 'κούρεμα' του αρχικού κεφαλαίου, στα πρότυπα της ρύθμισης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Την στιγμή που αντιμετωπίζουμε ένα νέο φάσμα, όχι μόνο δημοσιονομικής, αλλά και κοινωνικής χρεοκοπίας, η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει επιτέλους τις πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυνατότητες που διαθέτει για να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μοναδική που αντί να αφήσει άδεια ταμεία, κληροδότησε ταμειακά διαθέσιμα 37 δισ., τα οποία όμως δεν πέφτουν στην πραγματική οικονομία».
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την «οργάνωση των επιχειρηματιών του κλάδου με εκπροσώπηση από όλη την χώρα», ενώ οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για συνέχεια της συνεργασίας τους. «Πρώτο μέλημά μας είναι να επιβιώσει ο κλάδος της εστίασης και αύριο να τον χτίσουμε σε στέρεες βάσεις, με σαφείς κανόνες για όλους» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr