Η ελπίδα είναι από τη νέα χρονιά με την προσδοκώμενη επανεκκίνηση της εστίασης τόσο εδώ όσο κυρίως διεθνώς να μπει σε τροχιά και πάλι ένας καθαρά εξαγωγικός κλάδος. Παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί και η διαδικασία εξορθολογισμού του κλάδου μετά και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου υπό τον Όμιλο Ανδρομέδα της Νηρεύς και Σελόντα.
Με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις και με όσα μέτρα στήριξης έχουν ληφθεί αναμένεται την επόμενη διετία η παραγωγή να παρουσιάσει μικρές μεταβολές.
Μάλιστα, με βάση την 6η ετήσια Έκθεση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρόνιας που πέρασε, ήταν η υλοποίηση ενός πολυσύνθετου στρατηγικού πλάνου για την αναδιάρθρωση του κλάδου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αλλά και η δημιουργία του σήματος ποιότητας Fish From Greece που υιοθετείται από όλο και περισσότερους παραγωγούς και αναμένεται να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.
Με βάση την 6η ετήσια Έκθεση όπου παρουσιάζονται οι εξελίξεις, αλλά και οι εκτιμήσεις και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε το 2019 σε 120.500 τόνους αξίας 545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη. Η παραγωγή την επόμενη διετία εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μικρές μεταβολές λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
Όσον αφορά στις εξαγωγές, αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθαν στους 88.651 τόνους αξίας 420 εκ. ευρώ. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ε.Ε. και το 7% σε 17 τρίτες χώρες. Η βασική αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας παρέμεινε και πέρυσι η Ιταλία, ωστόσο οι εξαγωγές ελληνικής τσιπούρας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 10,22% σε σχέση με το 2018, εν αντιθέσει με τις Τουρκικές εξαγωγές προς την Ιταλία που αυξήθηκαν κατά 25,7%
Ως προς τον ανταγωνισμό από τις τρίτες χώρες, η Τουρκία παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας αφού η παραγωγή και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν για άλλη μια χρονιά δημιουργώντας έντονη πίεση στις τιμές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Προβληματισμό προκαλεί παράλληλα και η αυξανόμενη εμπορία τουρκικών ψαριών στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει την αξιοποίηση του δικτύου διανομής που έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια.
Σε ότι αφορά το αποτύπωμα της ελληνική παραγωγής, σύμφωνα με την 6η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου μετά από μια μακριά περίοδο προσαρμογής και μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία αναδιάρθρωσης του κλάδου, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε πέρυσι σε 120.500 τόνους αξίας 545,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3% ως προς τον όγκο, αλλά οριακή μείωση 1% ως προς την αξία πωλήσεων λόγω της πίεσης που δέχτηκαν οι τιμές και για τα δύο είδη.
Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η σκληρή κριτική κατά του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου άσκησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ πριν λίγες μέρες 30/11 ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης αναφερόμενος στην θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στην περιοχή του, ο κ. Οικονόμου έχει διπλή ιδιότητα: Και εκείνου που αποφασίζει για την χωροθέτηση και εκείνου που κάνει την μελέτη ως ιδιώτης μελετητής! Μάλιστα, όπως είπε ο δήμαρχος, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Πόρο αλλά και στο δήμο Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία.
Παράλληλα ο δήμαρχος Πόρου κατήγγειλε ότι «καθυστερεί η Ελλάδα το Γενικό Χωροταξικό Θαλάσσιο Σχεδιασμό μόνο και μόνο γιατί πρέπει να προλάβουν να γίνουν τα σχέδια για τα ιχθυοτροφεία. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος», πρόσθεσε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr