Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη και τον πρώτο υψηλότερο εντός ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών γεγονός που ενισχύει και τα φαινόμενα λαθρεμπορίας.
«Το ισοζύγιο που θα προκύψει από τη μείωση των φόρων θα είναι θετικό σε απασχόληση και φόρους» ανέφερε ο κ. Ισίδωρος Ρεβάχ, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) τονίζοντας ότι πρέπει «να παρθούν αποφάσεις και να στηριχθεί ο κλάδος της HORECA για να επανέλθει ο κόσμος.»
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Ρεβάχ η πτώση φέτος θα φτάσει το 40%, ως αποτέλεσμα των γενικών απαγορευτικών στην εστίαση και τη διασκέδαση και το αδύναμο τουριστικό ρεύμα.
Σύμφωνα με τον κ. Ισίδωρο Ρεβάχ, πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης για τον κλάδο, το σύνολο της αγοράς σε αξία το 2019 υπολογίζεται σε αξία στο 1 δις.ευρώ. Η περυσινή χρονιά επρόκειτο κατά τον ίδιο, για την πρώτη με θετική πρόσημο (+8%) κατά την τελευταία δεκαετία, όπου αγορά αλκοολούχων υπέστη αθροιστικά μείωση κατά 38%-40%. Μάλιστα για φέτος αναμενόταν μια δεύτερη χρονιά ανόδου και σταθεροποίησης της αγοράς.
Τη διάσταση της ανταγωνιστικότητας τουριστικού πακέτου ανέδειξε ο Γιώργος Βερνίκος μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που επισήμανε ότι εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού υπάρχει ανάγκη να μείωσης φόρων. «Χρειάζονται ανταγωνιστικοί συντελεστές ΕΦΚ σε σχέση με άλλους προορισμούς» τόνισε και ανέδειξε και το θέμα της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων σημειώνοντας ότι τα επώνυμα προϊόντα είναι πρεσβευτές της χώρας. «Η διασκέδαση και το φαγητό είναι βασικό στοιχείο το τουριστικού προϊόντος. Έχουμε καλό όνομα, συμβάλλει θετικά στο προϊόν» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση της Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) με θέμα «Αλκοολούχα Ποτά: Ένα σχέδιο διεξόδου & υπεύθυνης ανάπτυξης», όπου έγινε και η παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, οι εκπρόσωποι της αγοράς έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα κλάδο ο οποίος εισέφερε 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2019, ενώ υποστηρίζει 66 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Η παράνομη αγορά
Όπως αναφέρθηκε όμως οι υψηλοί φόροι που επιβαρύνουν τις τιμές των αλκοολούχων ποτών τα χρόνια της κρίσης είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της παράνομης αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα η μείωση της δαπάνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μέχρι το 2019, οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2 δισ. ευρώ και μείωση της απασχόλησης στον κλάδο κατά 34 χιλ. άτομα σε σχέση με το 2009. Μάλιστα καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τα δεδομένα το επόμενο διάστημα αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της νόμιμης κατανάλωσης, με μη μετρήσιμες προεκτάσεις στο παράνομο εμπόριο, που εκτιμάται σήμερα σε 410 χιλ. 9λιτρα κιβώτια ή 5,1 εκατ. φιάλες).
Ήδη οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων σύμφωνα με το ΙΟΒΕ εκτιμώνται στα 58,6 εκατ. ευρώ (31,1 εκατ. ευρώ από μη καταβολή ΕΦΚ, χωρίς το προϊόν των διημέρων αποσταγματοποιών και 27,5 εκατ. ευρώ από μη καταβολή ΦΠΑ), ενώ από το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών δηλαδή το χύμα τσίπουρο , οι απώλειες από ΕΦΚ προσεγγίζουν τα 45,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τόσο το ΙΟΒΕ στη μελέτη του όσο και οι εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών μέσω μείωσης του ΕΦΚ, αλλά η ένταση των ελέγχων, μπορούν να μειώσουν τις απώλειες . Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η μείωση του λαθρεμπορίου κατά 20% εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιπλέον έσοδα 28,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ (17,4 εκατ. ευρώ) και ΦΠΑ (13,2 εκατ. ευρώ) ετησίως, ενώ μεγαλύτερη μείωσή του κατά 50% και μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα 71,3 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ν. Καλογιάννης εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τόνισε πως διαχρονικό πρόβλημα για τον κλάδο στην εσωτερική αγορά παραμένει ο ΕΦΚ και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ. Κατά τον κ. Καλογιάννη, ακόμη και μέσα στο 2020, ο τομέας των επώνυμων εμφιαλωμένων ελληνικών αποσταγμάτων κινείται θετικά στις ξένες αγορές (όπου σε ετήσια βάση προωθείται το 75% της παραγωγής), ωστόσο, καταγράφει ισχυρές απώλειες στην εσωτερική αγορά, λόγω και της φορολογίας που βαραίνει το προϊόν.
Πέρα από την επίπτωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, η πανδημία φέτος θα επηρεάσει και τα δημόσια έσοδα από την πώληση αλκοόλ καθώς σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή, το 2019, στα ταμεία του κράτους εισέρευσαν 745 εκατ. ευρώ (490 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 255 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ), ενώ το 2020 εκτίμησε ότι τα έσοδα θα υποχωρήσουν στα 477 εκατ. ευρώ (317 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 160 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ). Παράλληλα ο κ. Δ. Κορωνάκης, νομικός σύμβουλος του Σωματείου Επιχειρήσεων Εστίασης BaReCa δήλωσε σχετικά ότι: «Για να υπάρξει το ‘φάρμακο’, θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εστίαση. Τα προβλήματα της εστίασης προφανώς είναι και ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης και οι λοιποί φόροι στο αλκοόλ, αλλά και γενικότερα η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι λιγότερο ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες.» Μάλιστα σε σχέση με την εστίαση ζήτησε αναστολή εξώσεων
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr