Η εκκίνηση της λειτουργίας τους, κατά το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο, λόγω και του καιρού, ήταν σχετικά υποτονική. Διστακτικοί ήταν οι πελάτες καθώς αφενός οι αλλαγές συνηθειών, το γενικό μούδιασμα και η οικονομική αβεβαιότητα κράτησε πολύ κόσμο εκτός εστιατορίων.
Εν όψει του τριημέρου πάντως που έρχεται και με δεδομένο ήδη ότι καταγράφεται μια αυξημένη κίνηση εισιτηρίων σε ακτοπλοΐα και μεταφορές, αναμένεται αύξηση της κίνησης. Πάντως ο κόσμος της εστίασης έχει σημάνει καμπανάκι κινδύνου για την επιβίωση του κλάδου
Σημειώνεται ότι όπως είχε τονίσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στη διαδικασία ακρόασης φορέων στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα μέτρα στήριξης όσων επλήγησαν από την πανδημία, σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%.
Παράλληλα όπως μεταφέρουν και μέλη του «Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης», πρωτοβουλία που ξεκίνησε από έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες της Αθήνας, τα πρώτα δείγματα δημιουργούν έντονη ανησυχία.
Έχουν, μάλιστα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως π.χ. επιδότηση ίση με το 5% του κύκλου εργασιών του 2019, για τα έξοδα επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, πάγωμα των ρυθμίσεων στην ΑΑΔΕ και μετακίνηση της υποχρέωσης πληρωμής από 1/1/2021, εκ νέου άνοιγμα των 120 δόσεων, στην ίδια ημερομηνία και δυνατότητα ένταξης σε αυτές των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποσύνδεση των δόσεων από τις τρέχουσες οφειλές και δυνατότητα νέων παράλληλων ρυθμίσεων, μείωση κατά 30% των χρεώσεων των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και μείωση ΦΠΑ στο 6% για όλα τα καταστήματα εστίασης.
Το Βέλγιο
Ουσιαστικά σύσσωμος ο κλάδος με 35.000 επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, καφέ και πάνω από 300.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, τονίζει την ανάγκη οριζόντιας και γενναίας αποκλιμάκωσης του ΦΠΑ. Ειδικά ασκεί έντονη κριτική για την εξαίρεση των αλκοολούχων από την αποκλιμάκωση του φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι στο Βέλγιο για τη στήριξη του κλάδου, σύμφωνα με ανταπόκριση του MEGA, από τη βελγική πρωτεύουσα, προωθείται ένα νομοσχέδιο στήριξης του τομέα με μειώσεις στον ΦΠΑ στο 6% και για όλα τα είδη. Αναλυτικά σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, μέχρι το τέλος του 2020 ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το σημερινό 12% σε 6% για τα γεύματα και από 21% σε 6% για τα μη αλκοολούχα ποτά. Παράλληλα, ενθαρρύνει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια καθώς θα περνούν ως έξοδα 100%. Σήμερα το ποσοστό που μπορεί να δικαιολογηθεί ως έξοδο από εστιατόρια είναι 69%.
Σημειώνεται ότι μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά από τις 14 Μαρτίου και παρά τις πιέσεις, η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα ξανανοίξουν. Σύμφωνα, δε, με έρευνα που δημοσιοποίησε το MEGA εάν το Βέλγιο δεν λάβει δράση στήριξης του τομέα της εστίασης τότε θα μπορούσε να επιφέρει απώλεια εσόδων περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Ασφυξία λόγω φόρων
Βέβαια στην Ελλάδα πέρα από την αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στην εστίαση ώστε αφενός να δοθεί στήριξη σε έναν κομβικό κλάδο αλλά και να διαμορφωθούν όροι αυξημένης ανταγωνιστικότητας στο τουριστικό πακέτο όπου συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό η εστίαση, απαιτούνται και άλλες κινήσεις εξορθολογισμού της φορολογίας. Εκεί άλλωστε είναι η αιτία και το βασικό κίνητρο για το χτίσιμο παραβατικών δικτύων λαθρεμπορίου,που έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων .
Τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής φορολογίας (ΕΦΚ, ΦΠΑ) με αυξήσεις που έχουν ξεπεράσει το 120% από το 2010 έχει χαθεί το 50% της νόμιμης αγοράς ενώ και οι απώλειες τα έσοδα είναι δυσθεώρητες.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον ΕΦΚΟΠ διαμορφώθηκαν σε 289,7 εκατ. ευρώ το 2018 έναντι 351 εκατ. το 2010 όπου ο φόρος αυξήθηκε από τα 1.362 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 2.550 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης.
Ταυτόχρονα όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Νίκος Καλογιάννης ο κλάδος σημείωσε την μεγαλύτερη κάμψη το 2015 όπου τα καταγεγραμμένα έσοδα από του ΕΦΚ αλκοολούχων ήταν 272 εκατ. ευρώ. Πλέον βέβαια τα έσοδα από τον ΕΦΚ έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά η αγορά έχει απολέσει το 50% της αξίας της και των όγκων της ενώ η απώλεια στην προστιθέμενη αξία από την ελληνική οικονομία είναι -€2 δισ.
Πάντως μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Real Fm ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία στήριξη του κλάδου και αντέκρουσε τις αιτιάσεις για τη μη συμπερίληψη και των αλκοολούχων στη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση λέγοντας ότι δεν έχει γίνει ... πουθενά διεθνώς. "Όποιος θέλει να πιει θα πιει" είπε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr