Οι οινοπαραγωγοί, άλλωστε, ιδιαίτερα αυτοί με μικρή παραγωγή και σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά, έχουν δει τα έσοδά τους σχεδόν να εκμηδενίζονται. Άλλωστε, όπως επισημαίνει στο Reporter ο οινοποιός, Χρήστος Χρυσολωράς από τη Σέριφο, "η επιστροφή του ΕΦΚ αφορά τους συναδέλφους οινοπαραγωγούς που ήθελαν να πουλήσουν παραγωγή από τον τρύγο του 2018 πριν το τέλος του χρόνου και είχαν προκαταβάλει την πρώτη δόση ή το σύνολο του φόρου που τους αντιστοιχούσε και δεν είχε μετακυλιστεί στον καταναλωτή". Για το λόγο αυτό οι οινοπαραγωγοί θεωρούν ανεπαρκές το μέτρο και ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο κρασί.
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης είναι ενδεικτική:
Μαζί με την ανακούφιση για την επιστροφή του ΕΦΚ στα μικρά οινοποιεία, ακούσαμε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μια σειρά γενναίων μέτρων για την στήριξη της οικονομίας. Με την μεγαλύτερη οικονομική κρίση προ των πυλών, όπου ο τουρισμός και η εστίαση είναι το κλειδί για την ανάπτυξη όλης της οικονομίας, αποφασίζεται ορθά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο το οποίο χαιρετίζουμε.
Αλλά το κρασί; Το επώνυμο ελληνικό κρασί που κερδίζει τις ξένες αγορές, το κρασί μας, μένει πάλι στην θέση του «μουτζούρη». Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως «αλκοολούχο ποτό» μένει κραυγαλέα απέξω.
Έτσι, μαζί με τα χίλια και πλέον οινοποιεία της Χώρας (αυτό το διαμάντι της μεταποίησης) μπαίνουν στο περιθώριο εμμέσως και οι αμπελουργοί καθώς και μια μεγάλη ομάδα από προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών της εγχώριας αγοράς που εξαρτώνται άμεσα από την ευημερία του ελληνικού κρασιού. Ενός προϊόντος ήδη πολλαπλά χειμαζόμενου".
Επίσης προσθέτουν πως: "Στην Ευρώπη, θεσμοί και κυβερνήσεις αγκαλιάζουν το κρασί: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, όταν ο ίδιος συντελεστής εφαρμόζεται και στην εστίαση (σημείο 12α του Παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας περί ΦΠΑ). Μερικές χώρες απολαμβάνουν ήδη ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ (Αυστρία, Λουξεμβούργο), ενώ άλλες ετοιμάζονται να εφαρμόσουν το αυτονόητο, εντάσσοντας το κρασί σε μειωμένο συντελεστή μαζί με την εστίαση. Στην Ελλάδα, με έναν ήδη συντελεστή ΦΠΑ από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, το κρασί παραμένει «τιμωρία».
Αν ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι δημοσιονομικός, υπενθυμίζουμε ότι το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση του λαθραίου και ανώνυμου κρασιού. Τα ανάλογα παραδείγματα είναι πολλά και τα γνωρίζουμε όλοι.
Αν πάλι επιδιώκεται η προάσπιση της δημόσιας υγείας, ας μην λησμονείται ότι η κατανάλωση κρασιού και μάλιστα στην εστίαση ουδέποτε κρίθηκε παράγοντας αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Εν όψει της εξειδίκευσης των σχετικών μέτρων, καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσουν την ιδιαιτερότητα του προϊόντος και να βοηθήσουν το ελληνικό κρασί να ορθοποδήσει. Το αξίζει με το παραπάνω. Και το έχει ανάγκη".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr