Φέτος, το καλάθι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 53,66 ευρώ μέσο όρο και το πασχαλινό τραπέζι θα είναι μειωμένο κατά 0,4% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Η έρευνα βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με την έρευνα, συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2020 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,66€ και παρουσιάζει μεταβολή της τάξης του -0,4% σε σχέση με το 2019 όταν ήταν 53,86€. Παράλληλα, το μέσο εύρος τιμών εντός των εξεταζόμενων κατηγοριών παραμένει υψηλό με 32%, καταδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές για άλλη μία χρονιά έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος εναλλακτικών επιλογών (διαφορετικές ποικιλίες, ποιότητες, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αξιοποίηση προσφορών και εκπτώσεων).
Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ., η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 13% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.
Που κυμαίνονται οι τιμές
Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας ελάχιστες διακυμάνσεις.
Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,19€ μειωμένη (-3%) το 2020 σε σχέση με το 2019 στα 5,80€ έναντι 5,99€ κατά Μ.Ο., ενώ η τιμή του Κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 0,09€ (-1%) το 2020 σε σχέση με το 2019 στα 6,48€ ανά κιλό κατά Μ.Ο. έναντι 6,57€. Η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εορτασμού του Πάσχα.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού πέφτει από το 58% στο 13% και το ψήσιμο στον φούρνο ως εναλλακτική ανεβαίνει από το 34% στο 67%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών "κοπών" για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές.
Σε αντίθετη τροχιά, οι τιμές σε προϊόντα, όπως τα φρούτα και λαχανικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) από την Πέμπτη 2 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 7 Απριλίου οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 50% στις ντομάτες (από 0,50 στα 0,75 ευρώ το κιλό), κατά 55,5% στα αγγούρια (από 0,45 στα 0,70 ευρώ το κιλό), κατά 200% στα κουνουπίδια (από 0,50 στα 1,50 ευρώ το κιλό), κατά 33% στα κολοκύθια (από 0,80 ευρώ στα 1,20 ευρώ το κιλό) και κατά 20% στα μαρούλια (από 0,25 στα 0,30 ευρώ το τεμάχιο).
Άνοδος και στις τιμές στα λεμόνια κατά 10% (από 1 ευρώ το κιλό στο 1,1 ευρώ), στα πορτοκάλια κατά 7,14% (από 0,70 στα 0,75 ευρώ), στα μανταρίνια κατά 9,09% (από 1,10 στα 1,20 ευρώ το κιλό), στις φράουλες κατά 28,57% (από 0,70 στα 0,90 ευρώ το κιλό) και στις χοντρές πιπεριές κατά 5% (από 1,90 ευρώ στα 2 ευρώ το κιλό).
Επάρκεια προϊόντων
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε υπάρχουν ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων» διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης για την κίνηση του Πάσχα.
«Υπάρχουν μάλιστα 700.000 αμνοερίφια στα ψυγεία και άλλο 1,5 εκ. στα μαντριά με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 1/3 από πέρυσι», συμπλήρωσε ο κ. Κορκίδης.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι είναι δεδομένη η επάρκεια και τους καλούσε να πραγματοποιήσουν έγκαιρα τις παραγγελίες τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr