Αποτελώντας την εταιρεία με τη Νο1 ΠΟΠ φέτα σε πωλήσεις στην Ελλάδα, στελέχη της ΔΩΔΩΝΗ συμμετείχαν στην ενότητα για τα ΠΟΠ Ελληνικά Γαλακτοκομικά προϊόντα με κύριο θέμα συζήτησης την “Αύξηση της αναγνωσιμότητας και ανάπτυξη των πωλήσεων του εθνικού προϊόντος Φέτα ΠΟΠ”.
Συγκεκριμένα, στην ενότητα για την ελληνική ΠΟΠ φέτα, συμμετείχαν ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ και Πρόεδρος της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την Προστασία της Φέτας και ο Δρ. Δημήτρης Γκίκας, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας ΔΩΔΩΝΗ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Ιωάννης Βιτάλης αναφέρθηκε στο πως θα μπορούσε να προστατευτεί η ελληνική φέτα ΠΟΠ, εστιάζοντας στην ανάγκη για άμεση, συλλογική δράση και ενεργοποίηση της πολιτείας, των αρμόδιων φορέων, των γαλακτοβιομηχανιών και των παραγωγών για την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ώστε να υπάρχει έλεγχος για το συγκεκριμένο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν μέσα από συγκεκριμένους κανόνες, που θα του δώσουν περαιτέρω αξία.
Ο Δρ. Δημήτρης Γκίκας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης και δημιουργίας ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας της φέτας και της πρώτης ύλης, καθώς υπάρχει η σχετική τεχνολογία και μεθοδολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει την παρακολούθηση της πορείας του γάλακτος και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της φέτας και συνεπώς την εξασφάλιση της ελληνικότητάς της και της αξίας της.
Το 1ο Dairy Conference για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα, εστίαζε στις παγκόσμιες τάσεις, σε insights για την ελληνική και διεθνή αγορά, στα ζητούμενα των καταναλωτών, στα ευρύτερα ζητήματα του κλάδου, στις νέες διατροφικές τάσεις, στις προκλήσεις, στο κανονιστικό πλαίσιο και σε λύσεις και εργαλεία που προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης και δίνουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Στόχος του είναι να καθιερωθεί ως ένα σταθερό σημείο συνάντησης και διαλόγου όσων συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων από την πρώτη ύλη μέχρι το τελικό προϊόν.
Στο μεταξύ ξεπέρασε τα 127 εκατομμύρια τόνους η παραγωγή φέτας ΠΟΠ το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με βάση τις δηλώσεις ισοζυγίων γάλακτος. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η παραγωγή αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, από τους 100.713.572 τόνους το 2015 στους 116.472.346 τόνους το 2016 και στους 121.646.546 τόνους το 2017, ενώ το 2018 διαμορφώθηκε στους 127.295.995 τόνους. Ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας διαμορφώνεται στους 121.904.962 τόνους ανά έτος. Από τις περιφέρειες της Ελλάδας, εκείνη που αντιπροσωπεύει σταθερά το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής φέτας, που κινείται γύρω στο 45%, είναι η Θεσσαλία, που το 2018 παρήγαγε 57,8 εκατομμύρια τόνους, και ακολουθούν η Ήπειρος (19,1 εκατ. τόνοι), η Κεντρική Μακεδονία (17,9 εκατ. τόνοι) και η Δυτική Ελλάδα (14,1 εκατ. τόνοι).
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr