Αφορμή για την σημερινή απάντηση του Επιτρόπου έδωσε η από 9 Οκτωβρίου 2019 γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, στην οποία αναφέρονταν ότι:
«Πρόσφατη απόφασή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έκρινε ότι η θέσπιση από την Ελλάδα μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 50% στο τσίπουρο και στην τσικουδιά αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ζητά την άμεση συμμόρφωσή της.
Ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μου ζητά χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι 31 Αυγούστου του 2021.
Υπάρχει σαφής αδυναμία άμεσης συμμόρφωσης, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη συναφθεί οι σχετικές συμβάσεις για τις πρώτες ύλες -στέμφυλα-.
Οι συγκεκριμένες συμβάσεις παραπέμπουν στον ισχύοντα μειωμένο κατά 50% συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης έναντι του κανονικού συντελεστή που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση άμεσης συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες πάνω από 30.000 αμβυκούχοι και διήμεροι αποσταγματοποιοί που έχουν άδεια απόσταξης».
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου, με την οποία δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στην Ελλάδα, για την μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για το τσίπουρο και την τσικουδιά.
Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.11.2019)
Όπως επισήμανε η Επιτροπή στις απαντήσεις της στις γραπτές ερωτήσεις E-002329/20191 και E-2280/20192, η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας (Τσίπουρο). Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, δεδομένου ότι η οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην οδηγία 92/83.
Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, μπορεί - σύμφωνα με το άρθρο 260 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο, αφού δώσει στο κράτος αυτό τη δυνατότητα να υποβάλει τις παρατηρήσεις του.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία της κληρονομιάς και της παράδοσης των κρατών μελών θα πρέπει να είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων σε βάρος των αλλοδαπών προϊόντων».
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr