«Πενήντα κτηνίατροι προστέθηκαν στα σύνορα ενισχύοντας τα μέτρα βιοαφάλειας, ενώ εντείνονται οι εκστρατείες ενημέρωσης για τα οικόσιτα, ελέγχονται οι πύλες εισόδου με Βουλγαρία και Προμαχώνα».
Στο μεταξύ μια άλλη κρίσιμη παράμετρος του προβλήματος με την αφρικανική πανώλη έχει να κάνει με την προσπάθειας που καταβάλλεται για να διασωθεί η κρητική βιομηχανία αλλαντικών και κρέατος Creta Farms. Η εκτόξευση της τιμής της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιεί η αλλαντοβιομηχανία ανά τον κόσμο, του χοιρινού θα απαιτήσει από τον υποψήφιο επενδυτή ενισχυμένη ρευστότητα ώστε να αποκαταστήσει την παραγωγή με πρώτες ύλες την ώρα που οι διεθνείς τιμές έχουν πάρει φωτιά.
Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο έχει εκτοξεύσει τις τιμές του χοιρινού. Μόνο τον Οκτώβριο οι τιμές έχουν «πάρει» ένα «καπέλο» 15% πέρα από τη συνολική ανοδική πορεία το έτους όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Συνολικά φέτος η αύξηση που καταγράφεται ξεπερνά το 40% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με το διεθνή τύπο και ειδικότερα τον ιστότοπο newscientist.com το ένα τέταρτο των παραγωγικών χοίρων στον κόσμο χάθηκε φέτος, καθώς ο θανατηφόρος ιός έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρασία, και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Οι μισοί χοίροι στην Κίνα - που πέρυσι αριθμούσαν 440 εκατομμύρια, περίπου 50 τοις εκατό των χοίρων στον κόσμο - είτε έχουν πεθάνει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) είτε έχουν οδηγηθεί σε σφαγεία για την ανάγκη εξάλειψής του ιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική πανώλη ων χοίρων (ASF) προέρχεται από την Ανατολική Αφρική. Το 2007 έφτασε στη Γεωργία στον Καύκασο σε μολυσμένο κρέας και σε μολυσμένο αγριογούρουνο. Τώρα, έχει εξαπλωθεί σε όλη η Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα οι μολυσμένοι αγριόχοιροι εμφανίστηκαν μέχρι το Βέλγιο. Επίσης, εξαπλώνεται στην ανατολική Ασία, σκοτώνοντας πολλούς χοίρους στο Βιετνάμ και αλλού.
Επίσης η ασθένεια εντοπίστηκε στην Κίνα τον Αύγουστο του 2018. Τώρα βρίσκεται σε κάθε επαρχία της αχανούς χώρας ενώ εκτιμάται ότι ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί εκεί από τη Βόρεια Κορέα.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι να θανατωθούν τα μολυσμένα κοπάδια. Όμως, ενώ οι χοίροι σε αγροκτήματα μπορούν να καταστραφούν και να αντικατασταθούν, η ασθένεια επιμένει σε αγριόχοιρους και άγριους χοίρους, καθώς και στο κρέας, το οποίο πωλείται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό. «Προβλέπω ότι ο ιός θα παραμείνει ενδημικός για κάποιο χρονικό διάστημα στην ανατολική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, με συνεχείς κρούσματα σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Dirk Pfeiffer του City University στο Χονγκ Κονγκ. «Επί του παρόντος κανείς σε αυτόν τον πλανήτη δεν έχει λύση στο πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το newscientist.gr.
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι παρά τα χρόνια προειδοποιήσεων από τους βιολόγους, δεν υπάρχει εμβόλιο. Μάλιστα όπως αναφέρεται τα περισσότερα εμβόλια κατά των ιών αυτού του τύπου διεγείρουν το σώμα να παράγει αντισώματα έναντι των δομικών πρωτεϊνών του ιού, όπως αυτές της επικάλυψης του ιού. Αυτά, λοιπόν, σταματούν τον ιό από την είσοδο σε κύτταρα, για παράδειγμα. «Αλλά ο εν λόγω ιός», όπως λέει η Linda Dixon του Ινστιτούτου Pirbright στο Surrey, Ηνωμένο Βασίλειο, «είναι ένας μεγάλος, πολύπλοκος ιός, με δύο επικαλύψεις και με διάφορους τρόπους εισόδου σε κύτταρα. Αντισώματα σε διάφορα κομμάτια του δεν ήταν ποτέ αρκετό για να το σταματήσουν.»
«Θα είμαστε πλέον σε θέση να αναζητήσουμε καλύτερους στόχους αντισωμάτων», λέει ο Dixon, καθώς επιστήμονες στην Κίνα και στην Ισπανία δημοσίευσαν τον πρώτο μήνα τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες του ιού (Journal of Biological Chemistry, doi.org/ddqz).
«Τα πειραματικά εμβόλια που προέρχονται από ζωντανά, εξασθενημένα ASF έχουν δουλέψει καλύτερα», λέει ο Dixon. Αυτά τα εξειδικευμένα αιματικά κύτταρα αναγνωρίζουν μια σειρά ιικών πρωτεϊνών, αλλά υπάρχουν αρκετά εμπόδια για την ανάπτυξη τέτοιων εμβολίων για χρήση. Εν τω μεταξύ, φοβάται ότι η ασθένεια ASF «θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr