Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reporter.gr o Βαγγέλης Αργύρης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση και να διασαφηνιστούν λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί πλέον η διαδικασία τιμολόγησης του κρασιού. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο ΕΦΚ επιβαλλόταν στον τελικό καταναλωτή με τα οινοποιία να παίζουν ένα ρόλο «εισπράκτορα». Απέδιδαν δηλαδή στο κράτος τα ποσά που αναλογούσαν στις πωλήσεις τους έχοντας όμως ήδη δεσμεύσει με εγγυητικές κεφάλαια βάσει προβλέψεων πωλήσεων που έκαναν κάθε χρόνο.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι για το αν η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ. Τότε εύλογα θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα. Στους καταναλωτές άραγε;
«Η ρύθμιση με τον ΕΦΚ είχε προσθέσει ένα βαρύ διοικητικό φορτίο στον κλάδο» τονίζει ο κ. Αργύρης ενώ υπογραμμίζει ότι ωθούσε στην παρανομία. «Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια τιμή λίτρου στο 1 ευρώ, περίπου τα 44 λεπτά ήταν ΦΠΑ κι ΕΦΚ καταλαβαίνει κανείς το κίνητρο που δινόταν για λαθραία διακίνηση» τονίζει ο κ. Αργύρης. «Ουσιαστικά η απόφαση για τον ΕΦΚ στο κρασί εμπεριείχε την παρανομία στον πυρήνα της» αναφέρει τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια είχε οδηγήσει σε όργιο λαθραίας διακίνησης. Γιαυτό και η απόδοση του μέτρου ήταν πενιχρή, Όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς απέδωσε το οικονομικό έτος 2016 το 1/3 του στόχου εσόδων, που ήταν στα 120 εκ. περίπου (σε αντικατάσταση του φόρου στα ιδιωτικά σχολεία).
Υπό – απόδοση του μέτρου
Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε τον Ιούλιο στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί έφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, η κ. Παπανάτσιου κοινοποίησε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δείχνουν πως η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.
«Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο αποτέλεσε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας και όχι ελεύθερη επιλογή της κυβέρνησής μας. Παρά ταύτα, τα στοιχεία μετά τα δύο έτη της επιβολής του μέτρου κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.
Πάντως, η ίδια τον Ιούλιο είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μέτρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν στενά την αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων που λαμβάνονται αλλά και της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής γενικότερα και προχωρούν σε μία συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των ρυθμίσεων που έχουν λάβει χώρα, μεταξύ των οποίων και της επιβολής φόρου στο κρασί.
Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης, είχε εξαγγείλει προ μηνών και η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου. Βέβαια και ο Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να το επαναλάβει στη ΔΕΘ αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr