Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Χαρακτηριστικά σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
- Στην παραγωγή γύρου στην Ελλάδα από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα.
- Τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από τον ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών ο οποίος και απαγορεύει την χρήση τέτοιων πρόσθετων.
- Πρόσφατα υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner και Kebab και μόνον, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής πλευράς.
- Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab (στον γύρο δεν χρησιμοποιούνται) και έτσι δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
- Επομένως ο γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
-
Η ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ πρωτοπόρος στην παραγωγή γύρου με την επωνυμία «ελληνικός γύρος» έχει πρωτοστατήσει τα τελευταία χρονιά τόσο για την υιοθέτηση των προδιαγραφών του γύρου στον κώδικα τροφίμων και ποτών όσο και στην κατοχύρωση του στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με δυναμικές παρεμβάσεις.