Πατώντας σε προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στο εξωτερικό και στις πρόσφατες βραβεύσεις που είχε, η ΜΕΒΓΑΛ αναμένεται να αναδείξει το Lactose Free, το παραδοσιακό Ελληνικό, αλλά και γιαούρτια στις κατηγορίες breakfast και desserts.
Σημειώνεται ότι το γιαούρτι Harmony Gourmet με μέντα και dark chocolate βραβεύτηκε -μεταξύ 50 γιαουρτιών από όλο τον κόσμο- στο διεθνή διαγωνισμό γεύσης και καινοτομίας «Anuga Taste Innovation».
Επίσης φέτος η ΜΕΒΓΑΛ ήταν η μοναδική ελληνική γαλακτοβιομηχανία που βραβεύτηκε με βραβείο καινοτομίας (Innovation Award Wabel 2017) για το Lactose Free γιαούρτι, στο Wabel Chilled & Dairy Summit, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Παρίσι.
Επιπλέον εφτά προϊόντα με της ΜΕΒΓΑΛ ξεχώρισαν στα Βραβεία Ανώτερης Γεύσης 2017 (Superior Taste Award 2017), την ετήσια διοργάνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης και Ποιότητας -iTQi- με έδρα τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Χατζάκου το μερίδιο των εξαγωγών επί το συνολικού τζίρου ανέρχεται στο 35%, ενώ ένα στα πέντε γιαούρτια που εξάγονται είναι της ΜΕΒΓΑΛ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η εταιρία μέσω κυρίως χονδρεμπόρων έχει σημαντικά μερίδια σε Νορβηγία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, όπου όπως ανέφερε η Αντιπρόεδρος της εταιρίας θα επιδιωχτεί επέκταση.
Ταυτόχρονα η ΜΕΒΓΑΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει ένα ξεκαθάρισμα κωδικών ώστε να δώσει έμφαση σε δυναμικά αναπτυσσόμενα προϊόντα όπως αυτά της γιοαύρτης. Παράλληλα φαίνεται να βάζει φρένο την επέκταση στο εξωτερικό των πωλήσεων φέτας λόγω του πολέμου τιμών που είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Τους στόχους αυτούς η ΜΕΒΓΑΛ σχεδιάζει να τους πετύχει με ένα επενδυτικό πρόγραμμα τη διετία 2017 – 18 που φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ αλλά και με τη συνεργασία που θα έχει με τη Vivartia. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση κοινού ελέγχου της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. από την εταιρία ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. και μέλη της οικογένειας Χατζάκου.
Πάντως η μακεδονική εταιρία θα διατηρήσει την αυτοτέλειά της, αλλά και την αναπτυξιακή της πορεία έστω κι αν σε πολλές αγορές οι δύο εταιρίες λειτουργούν παράλληλα. Επίσης, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ομίλου της MIG, αλλά και της Τραπέζης Πειραιώς, βασικού μετόχου της MIG, με το βραχίονα των τροφίμων του Ομίλου που ίδρυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος καθώς υπάρχει η μνημονιακή υποxρέωση για πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων (όπως έγινε με την Hellenic Sea Ways).
Γιώργος Αλεξάκης