Όπως ανέφερε το zarpanews.gr, μετά από πέντε σχεδόν χρόνια προσπάθειας, το «ΠΟΠ στο πευκοθυμαρόμελο είναι πλέον γεγονός και το μόνο που μένει είναι να αναρτηθεί στην Εφημερίδα της Ευρώπαϊκής Ένωσης για να γίνει το πρώτο και μοναδικό ΠΟΠ στην Ελλάδα». «Πρόκειται για ένα μείγμα μελιού θυμαριού και πεύκου, το οποίο δεν το κάνει ο μελισσοκόμος αλλά η ίδια η μέλισσα με την ομαδική μελισσοκομία», εξήγησε.
Αναβιώνει η Κρητική μέλισσα
Στο μεταξύ, ελπίδες για την αναβίωση της «κρητικής μέλισσας» γεννήθηκαν μετά την διαπίστωση μελισσοκόμου από την Ασή Γωνιά πως οι μέλισσες του έχουν διαφορετική, κάπως πιο άγρια, συμπεριφορά από τις υπόλοιπες.
Οι γνωρίζοντες, θεωρούν ότι πιθανόν να πρόκειται για το είδος της κρητικής μέλισσας που έχει εξαφανιστεί εδώ και 30 περίπου χρόνια, με την αθρόα επέλαση του βαρόα από την Ασία, με αποτέλεσμα να επικρατήσουν και στην Κρήτη ράτσες από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πιστεύεται ότι κρητικές μέλισσες σώζονται σε κάποιες περιοχές του ορεινού Αποκόρωνα – Σφακίων και αν αυτό αποδειχθεί από τον γενετικό έλεγχο που είναι σε εξέλιξη, θα προχωρήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για να αναβιώσει το είδος.
Στροφή στα βιολογικά φάρμακα
Στο μεταξύ τα προβλήματα στην παγκόσμια μελισσοκομία, η νοθεία του μελιού αλλά και η καταπολέμηση των ασθενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε ο σύλλογος για τα μέλη του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
«Εμείς δεν θέλουμε να βάζουμε χημικά όμως δυστυχώς ορισμένες φορές αναγκαζόμαστε. Γι’ αυτό διοργανώνουμε αυτές τις ημερίδες και καλούμε ειδικούς επιστήμονες ώστε να μάθουμε πως να κάνουμε μια σωστή και βιολογική καταπολέμηση χωρίς φάρμακα ώστε να έχουμε δυνατά και υγιή μελίσσια και για να απολαμβάνουμε τον κόπο μας και για να τρώει ο καταναλωτής ένα μέλι σωστό.» τόνισε ο κ. Χαλακατεβάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr