Έτσι μπορεί στον Καναδά να μην «κλειδώσαμε» το όνομα 100% αλλά σε μια δυνατή σε εισαγωγές χώρα αυτό κατορθώθηκε.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG AGRI, η Ιαπωνία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου καθώς η κατά κεφαλήν κατανάλωση θα σταθεροποιηθεί στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα στα 70 κιλά ετησίως με αυξανόμενη την προτίμηση των Ιαπώνων σε ποιοτικά τυριά.
Σημειώνεται ότι το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές τυροκομικών προς την Ιαπωνία αν και μικρές σε αριθμό παρουσίασαν αύξηση κατά 27,72% σε αξία, ενώ ειδικά η φέτα παρουσίασε αύξηση κατά 22% σε αξία.
Ωστόσο σήμερα η αποκλειστικότητα της χρήσης του ονόματος ΦΕΤΑ και η κατοχύρωση της ως ΠΟΠ στην ιαπωνική αγορά βάζει νέα θεμέλια για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται με εξαγωγές.
Σημαντικό όπλο επίσης για τη στήριξη των εξαγωγών είναι και η πρόσφατη αναγνώριση της Ελλάδας ως χώρας ελεύθερης από αφθώδη πυρετό για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προς την Ιαπωνία. Η αναγνώριση αυτή σημαίνει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μεταξύ των χωρών εκείνων για τις οποίες θα ισχύσουν νέες αυστηρότερες προϋποθέσεις από την 1 Νοέμβριου 2017.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μετά τη συμφωνία με την Ιαπωνία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης της ελληνικής φέτας.
Ωστόσο μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει για όλα τα προϊόντα ΠΟΠ από την επικείμενη αναθεώρηση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ για τις ονομασίες και γεωγραφικές ένδειξεις. Προτεινόμενες διατάξεις επιτρέπουν, εφόσον ισχύσουν, την αναγραφή ενδείξεων σε προϊόντα που συσκευάζονται σε τρίτες χώρες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr