Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, με σημαντικότατη εξαγωγική δραστηριότητα. Εμβληματικά οινικά προϊόντα και αποστάγματα βραβεύονται και “κατακτούν” τη διεθνή αγορά. Επιπλέον, η άμεση σχέση του συγκεκριμένου κλάδου με την πρωτογενή παραγωγή, που προσφέρει την πρώτη ύλη, του προσδίδει περαιτέρω σημασία. Ως εκ τούτου, η Πολιτεία οφείλει αν δεν μπορεί να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν στο συγκεκριμένο κλάδο, τουλάχιστον να μην τον επιβαρύνει με άστοχες και καταστρεπτικές αποφάσεις, όπως εν προκειμένω συμβαίνει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία” της Λάρισας (αρ. φύλλου 33.450), σε ημερίδα που διοργάνωσε ο “Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών”, καταγγέλθηκε από τους συνέδρους πως αφενός η βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί και αφετέρου το λαθρεμπόριο δημιουργούν ένα επισφαλές περιβάλλον για την πλειονότητα των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών και ιδιαιτέρως του ούζου και του τσίπουρου.
Σύμφωνα πάντα με το αναφερθέν δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καλογιάννης, αφού τόνισε ότι τα 2/3 της παραγωγής ούζου και τσίπουρου εξάγονται, υπογράμμισε ότι “η φορολογία είναι 5-6 φορές υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων όμορων χωρών όπως τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, γεγονός που δημιουργεί απώλειες στα κρατικά έσοδα και μείωση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αποσταγμάτων”.
Αυτό το φορολογικό καθεστώς, ωστόσο, δεν αύξησε τα έσοδα, αλλά αντίθετα μείωσε την προστιθέμενη εγχώρια αξία και τα έσοδα έπεσαν κάτω από το επίπεδο του 2009. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με τη σύλληψη κάποιων και ότι με κάλυμμα το τσίπουρο των διημέρων έρχονται μεγάλες ποσότητες αλκοόλης από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία που έχουν καταστρέψει την ελληνική παραγωγή.
Τα προβλήματα των αποσταγμάτων, και ιδιαίτερα του τσίπουρου και του ούζου, έχουν επισημανθεί πολλές φορές από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από εμένα προσωπικά. Ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά Γεωγραφικής Ένδειξης, έκρουσα το κώδωνα του κινδύνου που απειλεί τον κλάδο και ζήτησα τη λήψη άμεσων μέτρων, κυρίως με τη μείωση της βαριάς φορολογίας που έχει γονατίσει τους παραγωγούς».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Αληθεύει ότι η υπερφορολόγηση στα αλκοολούχα ποτά επέφερε πτώση των εσόδων στα επίπεδα προ του 2009, οδηγώντας σε σοβαρό κίνδυνο ιδιαιτέρως το ούζο και το τσίπουρο που είναι και τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα;
2. Τι προτίθεσθε να κάνετε ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ζημία για το τσίπουρο και το ούζο, σε σχέση με τη φορολογία τους, η οποία είναι πολλαπλάσια στη χώρα μας από όλες τις όμορες χώρες που παράγουν τα ίδια προϊόντα;
3. Σε τι ενέργειες θα προβείτε ώστε να περιορίσετε το φαινόμενο της λαθρεμπορίας τσίπουρου από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια που υπονομεύει την ελληνική παραγωγή;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr