Για να αναστραφεί η πτωτική τάση αυτή ενός δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, που κινδυνεύει με αφελληνισμό, η Ένωση ενημερώνοντας δημοσιογράφους την Τετάρτη το μεσημέρι πρότεινε σειρά μέτρων. Πιο συγκριμένα, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), προτείνει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση δέσμης 5 προτάσεων που - χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ένωσης- μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας και στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα προτείνουν:
1. Πιο ευέλικτο πλαίσιο για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης.
2. Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%.
3. Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
4. Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου.
5. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ένωσης, η διατήρηση του ΕΦΚ στα σημερινά επίπεδα και με την κατανάλωση να υποχωρεί, το κράτος όχι μόνο δεν θα πιάσει τον στόχο για την είσπραξη του ΕΦΚ αλλά θα έχει απώλειες και από τον ΦΠΑ.
Το μέγεθος των στρεβλώσεων φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμη ισχύει Βασιλικό Διατάγμα του 1922, το οποίο καθορίζει τι μπορεί να παράγει ένα ζυθοποιείο. Με βάση το συγκεκριμένο διάταγμα, απαγορεύεται η χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας κι έτσι δεν μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να παράξουν π.χ. μηλίτη (μια κατηγορία που τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 70%). Ουσιαστικά μπαίνει φρένο στην εγχώρια παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που κερδίζουν έδαφος. Σαν να μην έφτανε αυτό οι εγχώριες εταιρίες ψάχνονται για εισαγωγές ώστε να καλύψουν τη ζήτηση οδηγώντας προστιθέμενη αξία εκτός χώρας.
Σημειώνεται ότι σημερα ο κλάδος αριθμεί 35 εταιρείες από 13 που ήταν το 2009. Το 2015 συνεισέφερε στα φορολογικά έσοδα 640 εκ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ. Οι εταιρείες του κλάδου διατηρούν 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, υποστηρίζουν 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές, οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πέρσι σε χώρες εκτός ΕΕ κατά 89%, ενώ καλύπτει το 90% της εσωτερικής κατανάλωσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr