Ο λόγος για όλα αυτά πέρα από το ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι άλλος από την υπερφορολόγηση. Η Ελλάδα κατέχει την 5η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-28 ως προς τον ΕΦΚΟΠ και την 1η θέση σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο του διασυνοριακού παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου και συνεπώς στη συρρίκνωση του κλάδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με αφορμή ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα "Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και οι επιπτώσεις του στην εγχώρια παραγωγή", το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών και ιδίως του παράνομα διακινούμενου "τσίπουρου διημέρων" (πρόκειται για το ειδικό καθεστώτος των αποσταγματοποιών, το οποίο επιτρέπει τη διακίνηση χύμα τσίπουρου χωρίς τιμολόγια, ως αγροτικό προϊόν) λαμβάνει διαστάσεις «επιδημίας».
Με αυτά τα δεδομένα εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι μια μεταρρύθμιση με ένταση ελέγχων αλλά και δυνατότητα ένταξης στην νόμιμη οικονομία των «διήμερων» με υπαγωγή τους με προδιαγραφές στο τυπικό καθεστώς φορολόγησης μπορεί να εισφέρει έσοδα και να σώσει ένα μοναδικό παραδοσιακό προϊόν από την ακραία νοθεία. Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά «ισοδύναμα» για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.
Τα νούμερα παραπέμπουν σε μέτρα που στις Βρυξέλλες θα οδηγούσαν σε αποφυγή επώδυνων περικοπών εάν φυσικά είχαν υιοθετηθεί. Ποτέ δεν είναι αργά όμως…
Σχέδια στο τραπέζι
Στο πλαίσιο αυτό ήδη μια ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η γάγγραινα του λαθραίου οινοπνεύματος και τσίπουρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter έχει τεθεί το θέμα της εξομοίωσης της φορολόγησης των «διήμερων» με τους νόμιμους αποσταγματοποιούς, για την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επίσης προβλέπεται η ατελής παραγωγή για ίδια κατανάλωση μικρών όμως ποσοτήτων. Σημειώνεται ότι ο σχετικός νόμος για τους διήμερους που ψηφίστηκε τη δεκαετία του ’90 έφερε τη σημερινή κατάσταση οδηγώντας σε στρέβλωση την αγορά, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Ε.Ε. Ήδη έχει στείλει τα σχετικά σήματα για συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία. Πάντως η Ε.Ε. έχει προβλέψει με την οδηγία για τα μικρά αποστακτήρια δυνατότητες για τους μικρούς παραγωγούς ώστε να ορθολογικοποιηθεί η αγορά.
Στο μεταξύ την άμεση λειτουργία μηχανημάτων X-rays στα τελωνεία, προκειμένου να διενεργούνται εντατικότεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της προαναφερθείσας ημερίδας του ΣΕΑΟΠ.
Η Ελένη Γιαλούρη, γενική διευθύντρια Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ανέφερε ότι τα μηχανήματα X-rays θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πάταξη του φαινόμενου που εντοπίζεται, κυρίως, σε εισαγωγές φορτίων από τη Βουλγαρία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Γιαλούρη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα λειτουργήσουν 12 κινητές μικτές μονάδες, οι οποίες θα διενεργούν ελέγχους στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας, ενώ, η Ζωή Τζήκα, της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, αναφέρθηκε στη σημασία της πάταξης του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, μέρος του οποίου χρηματοδοτεί τη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων.
Η Εφ. Κανελλοπούλου, της Διεύθυνσης Ε.Φ.Κ. και Φ.Π.Α. του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι προετοιμάζονται και έχουν δρομολογηθεί, μεταξύ άλλων, η επικαιροποίηση και αναμόρφωση της διαδικασίας ελέγχου φορολογικών αποθηκών αλκοολούχων προϊόντων και η έκδοση εγκυκλίου για τον προγραμματισμό κοινών ελέγχων τελωνείων και χημικών υπηρεσιών στην παραγωγή και διάθεση του προϊόντος απόσταξης διημέρων. Παράλληλα, προσέθεσε ότι προωθείται η διαλειτουργικότητα του ICISnet με το πληροφορικό σύστημα του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους Στ. Σάμιος, υπογράμμισε ότι η μεγάλη διαφορά συντελεστών ΕΦΚ μεταξύ Ελλάδας και όμορων κρατών μελών της ΕΕ έρχεται να ενισχύσει το διασυνοριακό λαθρεμπόριο, το οποίο ευνοείται, επίσης, από την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων εντός της ενιαίας αγοράς με τις γνωστές επιπτώσεις: απώλεια φορολογικών εσόδων, παραπλάνηση του καταναλωτή και βλάβη των οικονομικών του συμφερόντων, αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των νόμιμων παραγωγών, αλλά και δυσφήμηση των προϊόντων συνολικά, ιδίως εκείνων με γεωγραφική ένδειξη.
Παράνομες δραστηριότητες και κίνδυνοι για την υγεία
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο η νόμιμη εγχώρια κατανάλωση καταγράφει μείωση κατά 40%, μεταξύ 2010-2013, με μεγάλο μέρος της μείωσης να αντικατοπτρίζει την κατανάλωση παρανόμως διακινούμενων αλκοολούχων ποτών. Επίσης καταγράφεται μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας με τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στον κλάδο να αριθμούν πλέον περίπου τις 27.000, από 48.000 το 2009.
Όπως ανέφεραν στην ομιλία τους ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Κ. Ράπτης, και ο έφορος του Συνδέσμου Κ. Τσιλιλής, η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, για διασταύρωση στοιχείων, καθώς το προϊόν των διήμερων παραγωγών (τσίπουρο - τσικουδιά) επιτρέπεται να διακινείται χύμα απλώς με την άδεια απόσταξης, ανοίγει το δρόμο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Όπως τόνισε αποτελεί το ιδανικό όχημα για "ξέπλυμα" λαθραίου οινοπνεύματος, καθώς και διέξοδο για νομιμοποίηση παρανόμως παραχθέντων και διακινούμενων αλκοολούχων ποτών με τα διαφυγόντα έσοδα από φόρους για το δημόσιο να βαίνουν αυξανόμενα. Όπως σημείωσαν:
- 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται,
- υπάρχουν 10,8 εκατ. λίτρα περίπου παράνομα διακινούμενου "τσίπουρου διημέρων" με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία,
- συνολικά οι απώλειες φορολογικών εσόδων (ΕΦΚΟΠ & ΦΠΑ) ανέρχονται σε 97,7 εκατ. ευρώ ετησίως, ή 150 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.
Ο εκρηκτικός συνδυασμός ανόδου της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά και αύξησης του λαθρεμπορίου οδήγησε σε συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, Χ. Μαυράκης. "Κάποτε μετρούσαμε 600 ποτοποιίες. Τώρα λειτουργούν λιγότερες από 200 και βαίνουν μειούμενες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Μαυράκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Ν. Καλογιάννης, τόνισε την σημαντική συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία σε όρους προστιθέμενης αξίας, εισοδήματος και απασχόλησης, παρά τις επιπτώσεις της κρίσης, η οποία συρρίκνωσε τις δραστηριότητες του κλάδου καθώς μέσω των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αποδίδονται φορολογικά έσοδα 353,5 εκατ. ευρώ , "έσοδα τα οποία θα ήταν πολλαπλάσια, αν το φορολογικό περιβάλλον ήταν ευνοϊκό και δεν προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά", όπως είπε.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Σ.Ε.Α.Ο.Π. περιλαμβάνει στο δυναμικό του σήμερα 52 εταιρείες του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, με προϊόντα αναγνωρισμένης ποιότητας και καλύπτει χωροταξικά όλη την Ελλάδα. Τα μέλη του, παράγουν και διακινούν το 70% των εμφιαλωμένων ποτών στην Ελλάδα, ενώ εξάγουν το 85% των ελληνικών εξαγομένων ποτών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr