Πιο συγκεκριμένα τριάντα δύο συνολικά φορολογικές αυξήσεις έχουν επιβληθεί κατά τα δύο τελευταία χρόνια στα 19 από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την Ένωση ενθαρρύνει την ανάπτυξη της μαύρης αγοράς εις βάρος τόσο των δημόσιων ταμείων, όσο και των νόμιμων παραγωγών/εμπόρων αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων.
Ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ παραεμπορίου και υψηλής φορολογίας
Όπως τονίζεται στην πρόσφατη μελέτη «Φορολογία: Διακοπή στην Ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Οινοπνευματωδών» (Tax: A break on European Spirits Growth) που εξέδωσε η Spirits EUROPE υπάρχει ένα «εκρηκτικός συνδυασμός» συρρίκνωσης της καταναλωτικής δυνατότητας των νοικοκυριών και της υπερφορολόγησης (ΦΠΑ – Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) που οδηγεί σε έκρηξη το παράνομο εμπόριο σε κάθε χώρα.
Το διαρκώς μειούμενο μέσο διαθέσιμο εισόδημα, η δεινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών σε συνδυασμό με τις αυξημένες λόγω της φορολογίας τιμές των αλκοολούχων, δημιουργούν κίνητρα για καταφυγή στην παράνομη αγορά αλλά και δίνει την ευκαιρία σε λογής εγκληματίες και επιτήδειους να διακινούν προϊόντα με τεράστιο περιθώριο κέρδους για τους ίδιους.
Οι βλαβερές συνέπειες της υπέρμετρης φορολογίας
Βάσει των δεδομένων της μελέτης, το 70% της τιμής που πληρώνουν κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σε κάθε φιάλη αλκοολούχου ποτού είναι φόροι, παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία οινοπνευματωδών έχει τη μικρότερη κατανάλωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς μόλις 25%, με την μπύρα (43%) και το κρασί (32%) να κυριαρχούν.
Κι όμως, η υπέρμετρη φορολογία που επιβάλλεται στα αλκοολούχα δεν αποφέρει εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς μειώνεται η κατανάλωση νομίμως διακινούμενων προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα, επεκτείνεται η μαύρη αγορά, γεγονός που μεταφράζεται σε διαφυγόντα κέρδη για τα κρατικά ταμεία∙ ενώ, εφόσον δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ υπεύθυνων και μη υπεύθυνων καταναλωτών, η υψηλή φορολογία δεν συμβάλλει στον περιορισμό της βλαπτικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Μείωση φορολογίας, μία από τις λύσεις του οικονομικού αδιεξόδου
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Spirits EUROPE Paul Skehan, το μεγάλο διάστημα λιτότητας και κρίσης έπληξε και τον κλάδο των αλκοολούχων, και μάλιστα με τρόπο διττό. «Αφενός εξασθένισε σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών μας και αφετέρου αύξησε τη φορολογία στα προϊόντα μας, σε μία ατυχή προσπάθεια των οικονομικών επιτελείων να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα».
Μετά την πλήρη αποτυχία που γνώρισε η συγκεκριμένη πολιτική υπερφορολόγησης και επιβολής Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ο Skehan συστήνει να μειωθούν άμεσα οι δυσθεώρητοι φορολογικοί συντελεστές στα αλκοολούχα ποτά ώστε να απαλειφθούν τα κίνητρα διενέργειας λαθρεμπορίου και «να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διακίνηση του προϊόντος».
Φαίνεται μάλιστα ότι την άποψή του συμμερίζεται και ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου George Osborne, ο οποίος ανακοίνωσε μείωση της τάξης του 2% στην ειδική φορολογία των οινοπνευματωδών ποτών στον Προϋπολογισμό του 2015. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Cameron, σύμφωνα με τον ιστότοπο drinkbusiness.com κίνηση που υπολογίζεται ότι συνετέλεσε στη δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr