Γιατί όμως το γίδινο και όχι επί παραδείγματι το ελληνικό αγελαδινό γάλα; Διότι όπως τονίζουν Έλληνες κτηνοτρόφοι το γίδινο δεν έχει τόση λακτόζη όπως το αγελαδινό και αυτό αρέσει πολύ στους Κινέζους, καθώς το σχετικό προϊόν δεν τους πειράζει στον οργανισμό τους. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, οι Γάλλοι σήμερα συνεργάζονται ήδη με μία οικοφάρμα στην Πελοπόννησο καθώς και με μία ακόμα στην Φλώρινα, ενώ μέχρι και πέρυσι είχαν συνεργασία με δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας.
Ενα ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί το γίδινο γάλα, που αναγνωρισμένα διαθέτει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα υπόλοιπα γάλατα δεν έχει την ίδια εκτεταμένη θέση που τα τελευταία καταλαμβάνουν στα ράφια των ελληνικών λιανεμπορικών αλυσίδων; Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι ο βασικότερος λόγος αυτού είναι ότι το γίδινο γάλα είναι πολύ έως πολύ ακριβότερο από το αγελαδινό. για παράδειγμα η τιμή παραγωγού για το αγελαδινό είναι σήμερα 40 λεπτά και κάτω το ένα λίτρο ενώ η αντίστοιχη για το γίδινο ξεκινά από 56 λεπτά το λίτρο και φθάνει και τα 70 λεπτά το λίτρο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών, με περίπου πέντε εκατομμύρια γίδια. Μολονότι η χώρα μας είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ η γιδοτροφία αποτελεί το λιγότερο εκσυγχρονισμένο κλάδο της κτηνοτροφίας.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr