Κατόπιν σχετικής πίεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τους βιομηχανικούς παραγωγούς, ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Μαυραγάνης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα από την αρμόδια διεύθυνση αλκοόλης της Γενικής γραμματείας Φορολογικών θεμάτων να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για το τι ισχύει σε όλα τα κράτη- μέλη για το παραγόμενο σε παραδοσιακά αποστακτήρια αλκοόλ, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις να συζητήσει με τους λεγόμενους "διήμερους παραγωγούς", ώστε να βρεθεί μια λύση που θα συμβιβάζει τα πράγματα και θα αποτρέψει την επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.
Όπως έχει σημειώσει το "R", ήδη από τις 21/6/2013, η σημερινή πραγματικότητα γύρω από το χύμα τσίπουρο, η αναχρονιστική σχετική νομοθεσία και το "χαριστικό" φορολογικό καθεστώς που διέπει τους λεγόμενους "διήμερους παραγωγούς" έχουν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα στα φορολογικά έσοδα της χώρας που εκτιμώνται στα 300 εκ. ευρώ, αυξάνουν τα κίνητρα για λαθρεμπόριο με επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, ενώ παράλληλα "ροκανίζουν" τους νόμιμους αποσταγματοποιούς, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί κι όχι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και πολυεθνικές, όπως τυχόν μπορεί να νομίζει ο πολύς κόσμος.
Η Πολιτεία έχει αφήσει τους νόμιμους αποσταγματοποιούς στο έλεος του αθέμιτου ανταγωνισμού και είναι τελείως απούσα από κάθε είδους ελέγχους, ειδικά σε ό,τι αφορά τους διημέρους, οι οποίοι καταβάλλοντας ελάχιστο φόρο και παραβαίνοντας κατά συρροή τις αγορανομικές διατάξεις, θησαυρίζουν σε βάρος του κράτους και των νόμιμων μικρομεσαίων αποσταγματοποιών. Ενδεικτικά, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι διήμεροι είναι μόλις 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος, το οποίο αντιστοιχεί σε 1,70 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, τη στιγμή που το εμφιαλωμένο τσίπουρο των νομίμων αποσταγματοποιείων φορολογείται αντίστοιχα με 12,70 ευρώ, ενώ για τα αλκοολούχα ποτά ο ΕΦΚ ανέρχεται σε 25,50 ευρώ.
Η διακριτική φορολόγηση του χύμα τσίπουρου οφείλεται στο γεγονός ότι αρχικά η παραγωγή και διακίνησή του είχε στόχο την ενίσχυση των αγροτών και αμπελουργών για μία εξ ορισμού μικρή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση. Γι' αυτό άλλωστε έμεινε εσφαλμένα να χαρακτηρίζεται "αγροτικό" προϊόν, παρ' όλο που δεν αποτελεί προϊόν άμεσης μεταποίησης των σταφυλιών -όπως π.χ. το κρασί- και το δίκαιο της Ε.Ε. αποκλείει ποικιλοτρόπως τον χαρακτηρισμό του ως αγροτικού προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση οικιακών αποσταγμάτων, και συγκεκριμένα από την κατανάλωση μεθανόλης, επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), την ώρα που η παράνομη διακίνηση χύμα- ως επί το πλείστον ελληνοποιημένου- τσίπουρου, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr