Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Η επιδότηση των επιχειρηματιών του κλάδου παραγωγής παραδοσιακών ποτών, είναι ιδιαιτέρως γενναιόδωρη, καθώς το ΕΣΠΑ καλύπτει από το 30% έως το 55% του κόστους.
Η επιδότηση, επεκτείνεται και σε ελληνικά ηδύποτα όπως η Μαστίχα Χίου το Κουμκουάτ της Κέρκυρας, η Φατουράδα των Κυθήρων, το Κίτρο της Νάξου, η Τεντούρα της Αχαΐας, η Μουντοβίνα της Χαλκιδικής και άλλα που παράγονται από τα κράνα, το δαμάσκηνο, το κεράσι κ.λπ.
Ωστόσο, σε προνομιούχα θέση παραμένουν τα λεγόμενα «βαριά» χαρτιά των εξαγωγών ελληνικών ποτών, όπως η κρητική ρακή, το θεσσαλικό τσίπουρο με γλυκάνισο αλλά και τα νησιώτικα ρακόμελα, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Εθνος».
Οι επιδοτήσεις στα ελληνικά ποτά έρχεται ως απότοκο της φετινής αύξησης του τουρισμού στην Ελλάδα η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα τα ελληνικά αποστάγματα να γίνουν ανάρπαστα στους ξένους τουρίστες σε σημείο μάλιστα να θέλουν να τα γεύονται και στις χώρες τους.
Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα ΙΙ», χορηγεί επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ προκειμένου οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν να μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και φυσικά να εξελίσσουν τις μεθόδους παραγωγής τους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα ακόλουθα:
H επιδότηση του ΕΣΠΑ αφορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.