Σύμμαχός του η αδερφή του Πένυ αλλά και ο πατέρας του Νίκος οι οποίοι συναποφασίζουν τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας εντός και εκτός των ελληνικών τειχών.
Πατέρας τριών κοριτσιών, ο Μιχάλης Τσαούτος προσπαθεί να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη δουλειά, την οικογένεια αλλά και τα σπορ, των οποίων είναι λάτρης. Δεινός σέρφερ και σκιέρ αλλά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων, έχει αδυναμία και σε ό,τι κρύβει περιπέτεια και δράση. Και όπως μας είπε χαρακτηριστικά το μόνο που δεν λείπει σήμερα από την ζωή μας και την καθημερινότητά μας είναι η περιπέτεια και η δράση.
Ενίσχυση του τρίζου στο πρώτο τρίμηνο
Σχετικά με την φετινή πορεία της εταιρείας και με βάση τα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία της ΕΨΑ. Το πρώτο τετράμηνο ο τζίρος ενισχύθηκε λιγότερο από το 20% που ήταν ο στόχος αλλά και πάλι η αύξηση είναι πάνω από 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Εκτιμά ότι οι φετινές πωλήσεις μπορούν και να αγγίξουν τα 14 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Εξίσου σημαντικό κατά τον ίδιο είναι ότι μειώνονται από πέρυσι σταθερά οι ζημιές της εταιρείας. Συγκεκριμένα το 2012 ήταν περί τις 700.000 ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ το 2011.
Οπως μας επεσήμανε το 90% των εσόδων της εταιρείας εξακολουθούν να προέρχονται από τη γυάλινη συσκευασία. Την ίδια στιγμή θεαματική αύξηση γνωρίζουν και τα προϊόντα με στέβια που λανσάρισε η εταιρεία από πέρυσι, ενώ μόλις πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε την Cola με στέβια. Η τάση των καταναλωτών να προτιμούν πιο υγιεινές επιλογές θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, σημειώνει ο Μιχάλης Τσαούτος. Είναι χαρακτηρηστικό, κατά τον ίδιο ότι τα εν λόγω προϊόντα αν και λανσαρίστηκαν πρόσφατα πηγαίνουν καλύτερα από τα αντίστοιχα που είναι με ζάχαρη.
Ενίσχυση των εξαγωγών
Εντωμεταξύ, μηχανές ανεβάζει η ΕΨΑ και για την ενίσχυση των εξαγωγών της που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 5% των πωλήσεών της. Οι εξαγωγές μπορούν να αποτελέσουν βασική πηγή εσόδων και αυτό θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών που συγκεντρώνουν έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον όπως η Anuga , η Sial κ.λπ.
ΕΨΑ: μια ιστορία δροσιάς
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχαν τα "λεμονατζίδικα". Πριν πολλές δεκαετίες, σχεδόν κάθε πόλη της Ελλάδας είχε αρκετές βιοτεχνίες που συσκεύαζαν αναψυκτικά: λεμονάδες, πορτοκαλάδες και γκαζόζες. Εν έτει 2012, την εποχή του Facebook και του mobile Internet, οι ασπρόμαυρες εικόνες με τα ξύλινα κιβώτια και τα γυάλινα μπουκάλια με τη μπίλια μοιάζουν σαν αποκύημα φαντασίας. Και όμως, υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρείες που επιμένουν στην παράδοση και εξακολουθούν να παράγουν αναψυκτικά διατηρώντας αναλλοίωτη τη συνταγή των παλιών χρόνων. Μια από αυτές είναι η ΕΨΑ που βρίσκεται στην Αγριά του Βόλου.
Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει από το 1924, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή, οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν σαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών. Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, εν ονόματι Όττο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι, η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο και από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα, τροφοδοτούσε με ρεύμα όλη τη γύρω περιοχή.
Στις σχεδόν εννέα δεκαετίες που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά. Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύεται με το "Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος" στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Βολιώτικής βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα, η εταιρεία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράζεται από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο.
Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών. Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Το νερό που χρησιμοποιεί είναι πάντα το νερό της Αγριάς. Εφαρμόζει συστήματα ελέγχου ποιότητας ISO 9001:2008 και ISO 22000 για να είναι σίγουρη για τα προϊόντα της. Τα τελευταία χρόνια, δίπλα στις κλασικές πορτοκαλάδες, λεμονάδες, γκαζόζες και σόδες, έχουν προστεθεί πολλά προϊόντα: η cola με λεμόνι, η βυσσινάδα, το τόνικ, το παγωμένο τσάι σε τρεις γεύσεις και πρόσφατα η βιολογική πορτοκαλάδα και λεμονάδα. Τα αναψυκτικά της ΕΨΑ διατίθενται σε γυάλινο μπουκάλι, αλουμινένιο κουτάκι και πλαστικό μπουκάλι ΡΕΤ. Τη γκάμα συμπληρώνουν οι χυμοί σε συσκευασία TetraPak.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Διαβάστε επίσης:
- Oι τόκοι καταθέσεων στο μάτι της εφορίας, τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: Ποια ακίνητα μένουν εκτός ρύθμισης
- Ε.Ε.: Τη γλύτωσε στο «παρά 5» το πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές
- Οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται σταθερά από το ξέσπασμα της κρίσης
- Μη νόμιμες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις πριν από το 1975
- Economist: "Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπνοβατούν μέσα σε μία οικονομική έρημο"
- Σε πλειστηριασμό o Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος
- Η Google εξαγόρασε εταιρεία παραγωγής ενέργειας με "φτερωτές" ανεμογεννήτριες
- ΟΤΕ: Συμφωνία εργαζομένων - διοίκησης για τη νέα ΣΣΕ
- Ελλάδα ψηφίζουν οι πολωνοί τουρίστες
- ΕτΕ: Βραβεύσεις νικητών «i-bank Καινοτομία»
- Σύσκεψη Αρχηγών: Στο αντιρατσιστικό τα ... κακαρίσματα, στην οικονομία λαλούν οι κότες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr