Η υπερφορολόγηση (αυξήσεις ΦΠΑ κτλ), η κυριαρχία χύμα κρασιών, που συχνά διακινούνται παράνομα, χωρίς φόρο, η κακή τιμολογιακή πολιτική των οινοποιών, ο μικρός όγκος της παραγωγής πολλών και η απουσία συμπράξεων για οικονομίες κλίμακας, αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών επέφερευποχώρηση όγκου πωλήσεων στον κλάδο κατά 15%-18%. Ειδικότερα, η εγχώρια κατανάλωση οίνου, την αμπελοοινική περίοδο 2010/11 διαμορφώθηκε σε 3,16 εκ. εκατόλιτρα, μειωμένη κατά 2,8% έναντι της προηγούμενης περιόδου. Μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν τα ακριβότερα κρασιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2011 η συνολική παραγωγή οίνου στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε 2,75 εκ. εκατόλιτρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 11,3% σε σχέση με το 2010. Η φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου επιβεβαιώνεται και από το σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ (-12,3% για τη περίοδο 2011/2010).
Επιπλέον οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αμπελιών στη χώρα μας συνεχώς μειώνονται, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματος των αμπελουργών και της πολιτικής εκριζώσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε. Εδώ μάλιστα παρατηρείται το «παράλογο φαινόμενο» να κλείνουν οι προθεσμίες υποβολής δικαιωμάτων καλλιέργειας στις 15 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα οι εκκαθάριση των αιτημάτων να γίνεται το Φεβρουάριο οπότε και χάνεται η δυνατότητα έγκαιρης παραγγελίας φυτευμάτων.
Σύμφωνα με τη Hellastat το 54,5% των οινοποιητικών επιχειρήσεων εμφάνισαν μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με το 2010, με τη μέση μεταβολή να σχηματίζεται σε -1,4% (σύνολο οικονομίας: -8,7%). Τα συνολικά Κέρδη Προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 17,5%, στα 24,20 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες επιδεινώθηκαν κατά 2,5 φορές, σε 15,52 εκατ. ευρώ.
Το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε από 28,4% σε 23,5%, συμπαρασύροντας και τους δείκτες των λειτουργικών και προ φόρων κερδών σε 11,9% και -1,8% αντίστοιχα. Η γενική ρευστότητα βελτιώθηκε σε 1,64, ενώ η άμεση ρευστότητα παρέμεινε σταθερή στο 0,83.
Το εκτεταμένο διάστημα διακράτησης Αποθεμάτων (8,7 μήνες) και η αργή είσπραξη των Απαιτήσεων (8 μήνες) διαμόρφωσαν τον εμπορικό κύκλο στις 289 ημέρες, παραμένοντας σταθερός από το 2010.
Η κεφαλαιακή μόχλευση σχηματίστηκε σε 1 προς 1, ενώ η αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων έλαβε αρνητική τιμή (-2%) κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr