Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το “R”, οι μέτοχοι της Coca Cola θα πρέπει να ανοίγουν... σαμπάνιες, αφού ο φορολογικός συντελεστής της νέας Coca Cola που θα φέρει την ονομασία Coca Cola ΗΒ ΑG, θα έχει φορολογικό συντελεστή τον οποίο για να τον δούμε στην Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν αιώνες. Μόλις 8,5% είναι η φορολογία για τις ξένες εταιρείες που μεταφέρουν την έδρα τους από άλλη χώρα στο συγκεκριμένο Καντόνι. Από την πλευρά της εταιρείας, αφενός δήλωσαν άγνοια για το θέμα όταν ετέθη από τo “R”, από την άλλη είπαν ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού η φορολόγηση γίνεται ξεχωριστά για κάθε εταιρεία του ομίλου σε κάθε χώρα από τις 28 που δραστηριοποιείται ξεχωριστά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η holding δεν έχει έσοδα, αφού ο ρόλος της είναι συντονιστικός προς τις εταιρείες που βρίσκονται κάτω από αυτή.
Προς το παρόν η κυβέρνηση υποβαθμίζει το θέμα ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει σημάνει ήδη συναγερμός, αν και λένε ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την εταιρεία ή τον όμιλο που θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά και πως αλλάζει το μοντέλο και η φιλοσοφία της φορολογίας στην Ελλάδα για την προσέλκυση των επιχειρήσεων. Με δεδομένο όμως, ότι ούτε η ΦΑΓΕ, ούτε η Coca Cola, ακόμα, ούτε το management του ΟΤΕ, ή της S&B, είναι χθεσινά, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το κλίμα μπορεί να αλλάζει σιγά – σιγά υπέρ της χώρας μας, δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση. Οπότε, τα managements των προαναφερόμενων εισηγμένων κάνουν σχέδια για την εξασφάλιση ρευστότητας προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις, αλλά και την αναχρηματοδότηση των δανείων και των υποχρεώσεών τους.
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι, δηλαδή πριν η Coca Cola ανακοινώσει την πρόθεσή της για “απόδραση” από την Ελλάδα, άρχισαν οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους.
Σύμφωνα με την JP Morgan, η Coca Cola Hellenic υποαπέδιδε συνεχώς έναντι των αντίστοιχων εταιρειών που καλύπτει ο διεθνής οίκος, επιβαρυνόμενη από την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και από την πτώση της τάξης του 32% που κατέγραψαν τα κέρδη της το 2010-2012 λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τις αρνητικές επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η Societe Generale αναφέρει ότι η κίνηση αυτή της CCH διευθετεί τις ανησυχίες του οίκου αναφορικά με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια που ενδεχομένως να απέτρεπαν τους μετόχους από τον επαναπατρισμό των εσόδων μιας πώλησης ποσοστού της εταιρείας.
Ο περιορισμός του ρίσκου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο βασικός λόγος που εκδότες ομολόγων όπως η Coca Cola Hellenic αποφασίζουν να αλλάξουν έδρα, υπογραμμίζει η Fitch σε έκθεσή της. Η Coca Cola, η οποία έχει παρουσία σε 28 χώρες, αναζητά εισαγωγή στο Λονδίνο και αλλάζει την έδρα της από την Αθήνα στην Ελβετία ώστε να αντανακλά το διεθνές της στάτους και να βελτιώσει την πρόσβασή της στις αγορές, υπογραμμίζει.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr