Η αρχή για φέτος έγινε με την εξαγορά του 53% της Entersoft από την Olympia Group του Πάνου Γερμανού, κίνηση που φέρνει ανακατατάξεις στην αγορά του business software. Το deal έγινε στα 8 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο στο χρηματιστηριακό ταμπλό να «κλειδώνει» στην εν λόγω τιμή που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, μετά την πρόθεση για επικείμενη διαγραφή της Entersoft από το Χ.Α., η μετοχή οπισθοχώρησε στα επίπεδα των 7,8-7,9 ευρώ. Στο «κομμάτι» των συμφωνιών, πρόσφατη ανάλυση της Optima Bank τονίζει πως από το 2021 ο κλάδος τεχνολογίας και λογισμικού είναι ο πιο ενεργός στις εξαγορές-συγχωνεύσεις, καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί 42 εξαγορές.
Ράλι για τις εταιρείες πληροφορικής πυροδότησαν τις τελευταίες ημέρες και οι μετοχικές αλλαγές στην Quality & Reliability. Ένα μεγάλο πακέτο που άλλαξε «χέρια» την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε μαζικά τους αγοραστές στον τίτλο της Q&R, η οποία έκλεισε την Τρίτη σε limit up και σε υψηλό 20 ετών. Το πακέτο αφορούσε το 5,01% της εισηγμένης, το οποίο αποκτήθηκε από την Marbella Investments INC, συμφερόντων του εφοπλιστή Ηλία Γκότση. Είχε προηγηθεί η είσοδος της Σοφίας Σωτηράκου, συζύγου του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, που είχε αποκτήσει το 32% των μετοχών της Q&R.
Κερδισμένοι βγήκαν κι άλλοι τίτλοι των λεγόμενων «μικρών» της πληροφορικής, όπως η Ίλυδα, η Logismos και η Intertech. Ωστόσο, αυτή που ξεχώρισε -πέραν της Q&R- ήταν η CPI, η οποία «κλείδωσε» εξίσου σε limit up. Για την CPI κυκλοφόρησαν φήμες ότι σχεδιάζει συγχώνευση με την Real Consulting, με αμφότερες τις εταιρείες να διαψεύδουν τις εν λόγω πληροφορίες. Μάλιστα, ο βασικός μέτοχος της CPI, Αναστάσιος Πικούνης, προέβη στην πώληση 233 χιλιάδων μετοχών έναντι τιμήματος 0,7657 ευρώ ανά μετοχή. Μία μέρα μετά (27/3) ο τίτλος έχασε μεγάλο μέρος του «άλματος» 30% που είχε προηγηθεί.
Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θέτοντας στο στόχαστρό της μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον κλάδο πληροφορικής, τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη νόθευσης δημόσιων διαγωνισμών (bidrigging). Όπως διευκρινίζει η Επιτροπή, η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr