Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύονται ελαφρά κερδίζοντας 10 μονάδες, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση διαμορφώνονται στις +23 (από +19) μονάδες.
Οι δε προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύθηκαν ελαφρά και διαμορφώθηκαν στις +46 μονάδες (από +38 μονάδες τον Οκτώβριο). Αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν και από τις +38 μονάδες διαμορφώθηκαν στις +23 μονάδες.
Ταυτόχρονα ενισχύονται οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +15 μονάδες από +6 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο). Σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, το 23% των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 19% των επιχειρήσεων να αναφέρεται σε ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, το 15% σε ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, το 23% (από 19%) σε χαμηλή ζήτηση, ενώ το 8% των επιχειρήσεων επισημαίνει παράγοντες σχετικούς με τις τρέχουσες εξελίξεις ως βασικό πρόσκομμα στη λειτουργία της.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, σε σύγκριση με 98,4 μονάδες τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του καλοκαιριού.
Η ενίσχυση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες ανοδικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.
Η επίδοση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στις Υπηρεσίες, αλλά και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στη Βιομηχανία, αντίθετα, οι προσδοκίες είναι σταθερές, ενώ τα Δημόσια έργα παύουν να στηρίζουν τις Κατασκευές, όπου οι προσδοκίες υποχωρούν σημαντικά.
“Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προβληματίζει και να δημιουργεί αβεβαιότητες, όπως και το πρόβλημα του επίμονου και υψηλού πληθωρισμού, που πλήττει πλέον σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και όλα τα νοικοκυριά, ενόψει και της εορταστικής περιόδου”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
“Το οικονομικό κλίμα παραμένει, γενικά, ευμετάβλητο και θα εξαρτηθεί τους επόμενους μήνες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ιδίως στο ενεργειακό ζήτημα, όσο και από τις εγχώριες εξελίξεις στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές”, προσθέτει το ΙΟΒΕ.
Σε άνοδο η Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 92,2 μονάδες και τις 93,7 μονάδες αντίστοιχα, από 91,2 και 92,7 μονάδες τον Οκτώβριο. Η ενίσχυση του δείκτη οφείλεται στην έντονη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία αντιστάθμισε την υποχώρηση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, ενώ οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.
Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+4,1) και σε μικρότερο βαθμό στην Ολλανδία (+1,2) και στη Γερμανία (+1,1), υποχώρησε στην Ισπανία(-1,7) και τη Γαλλία (-1,6), ενώ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στην Πολωνία (+0,3).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr