Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μικρότερο ποσοστό απασχολουμένων στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο σύνολο των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της τεχνολογίας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ποσοστιαία μόλις το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού.
Το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας παραμένει διαχρονικά χαμηλό και από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,8%. Σε αυτήν τη δεκαετία, το καλύτερο που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι οι απασχολούμενοι στον χώρο της τεχνολογίας να φτάσουν ποσοστιαία στο 2,3% το 2018.
Αντίθετα, το 2020 ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος απασχολούμενων στον κλάδο επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού έφτασε το 4,3%, σε σχέση με το 3,9% του 2019, επιβεβαιώνοντας την αυξητική πορεία ανάπτυξής του στον ευρωπαϊκό χώρο. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία της Eurostat, η αυξητική τάση πήρε και άλλες διαστάσεις και με το ξέσπασμα της πανδημίας, όπου η τεχνολογία κλήθηκε να αποκαταστήσει ή και αναζωογονήσει την οικονομική και εργασιακή δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, για το 2020, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα έχει η Ρουμανία με 2,4% και ακολουθεί η Κύπρος με μόλις 3,1% των εργαζομένων στη χώρα να απασχολείται στον τομέα της τεχνολογίας. Στο άλλο άκρο αυτής της κλίμακας βρίσκεται η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των ειδικών ΤΠΕ είναι 7,6%, αλλά και η Σουηδία με 7,5%. Ακολουθούν με καλά ποσοστά, άνω του 5%, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.
Γυναικεία απασχόληση
Παρά το αρνητικό της ρεκόρ, η Ελλάδα εκπλήσσει θετικά όσον αφορά στη γυναικεία απασχόληση, καθώς είναι η δεύτερη χώρα σε ποσοστό στον κλάδο της πληροφορικής.
Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που εργάζονται στην τεχνολογία, καταγράφονται στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ελλάδα (26,5%) και στη Ρουμανία (26,2%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά έχουν η Ουγγαρία (12,3%), η Μάλτα (11%) και η Τσεχία (10,3%).
Ενδεικτικά, οι γυναίκες στην ΕΕ το 2020 αντιπροσώπευαν το 18,5% των απασχολουμένων στην πληροφορική και της τηλεπικοινωνίες.
Ωστόσο, ο ρυθμός ένταξης τους στον εργασιακό στίβο της τεχνολογίας παρουσιάζει ταχύτερη αύξηση την τελευταία δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο φύλα έχει μειωθεί από το 2011 μέχρι το 2020 κατά 3%.
Εξάλλου, η τάση της απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο λέει ότι οι γυναίκες αποτελούν ιδανική επιλογή για τον κλάδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr