Πιο συγκεκριμένα τρεις από τις ομάδες του INVENT ICT, οι Nous4Health, SIBA και Knowlers, θα έχουν παρουσία με δικά τους αυτόνομα booths και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους συμμετέχοντας σε start up διαγωνισμό, που θα τρέχει καθ ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ο τελικός του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο της Αμερικής, της τιμώμενης χώρας της 83ης ΔΕΘ.
Σημειώνεται ότι το INVENT ICT είναι ένα πρόγραμμα εκκίνησης επιχειρήσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, το οποίο βασίζεται στη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ. Δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και σε συνεργασία με το Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στόχος του είναι η σύνδεση της Ε&Α στα ελληνικά πανεπιστήμια με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της ψηφιακής ανάπτυξης. Από το 2018, το INVNET ICT διεύρυνε τις συνεργασίες του με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συνέργειες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Ιστορίες startup από το INVENT ICT
Στην 83η ΔΕΘ, το θα συμμετέχει στο «startup stories» στην κεντρική σκηνή, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για το πρόγραμμα και τις startups που βρίσκονται σε αυτό στο booth του. Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 το INVENT ICT διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Από την ακαδημαϊκή έρευνα στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα», με τη συμμετοχή στελεχών της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Στη συζήτηση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μάγκλαρης, Καθ. ΕΜΠ, ο Γιάννης Καλογήρου, Καθ. ΕΜΠ, ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Άγγελος Τσακανίκας, Επικ. Καθ. ΕΜΠ, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Δ/της ΕΕΚΤ, ο Βαγγέλης Σιώκας, Συντονιστής Προγράμματος Invent ICT και ο Σίμος Μπενσασσών, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης υπεύθυνος για θέματα καινοτομίας. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί workshop με συντονιστή τον Ευάγγελο Σιώκα, με θέμα “Business Game: Virtual Entrepreneurship”, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δημιουργηθεί μια εικονική startup με σκοπό να γνωρίσει το κοινό τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Ο δεύτερος κύκλος του INVENT ICT έχει ήδη ξεκινήσει
Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Σιώκα, συντονιστή του Invent ICT, κεντρικός στόχος της κυψέλης αυτής καινοτομίας είναι η όσμωση μεταξύ των ΑΕΙ και της προσπάθειας για εκκίνηση επιχειρηματικών προσπαθειών. Άλλωστε είναι πολλές οι αξιόλογες ερευνητικές προσπάθειες τόσο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όσο και άλλων πανεπιστημίων που τελικά δε βρίσκουν το δρόμο τους στην αγορά γιαυτό και όλη προσπάθεια μέσων του INVENT ICT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, στον α’ κύκλο του προγράμματος υποστηρίχθηκαν 25 ομάδες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 ώρες συνεργασίας με μέντορες & coaches και οργανώθηκαν 2 αποστολές στο εξωτερικό με συμμετοχή 4 ομάδων του προγράμματος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress) στη Βαρκελώνη και συμμετοχή 2 ομάδων στο Arch Summit στο Λουξεμβούργο. Ο 2ος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει. Σημειώνεται ότι τρεις από τις δώδεκα start-ups που αποφοίτησαν από τον πρώτο κύκλο του INVENT ICT έχουν ήδη βρει χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην παραγωγή των καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και τη διάθεση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr