Ο λόγος για τη Globo Plc, της οποίας η διαπραγμάτευση διακόπηκε στην αγορά AIM του Λονδίνου την Παρασκευή, έχοντας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κατά 30%. Της αναστολής προηγήθηκαν καταγγελίες για ανακριβή απεικόνιση των οικονομικών της καταστάσεων.
Σήμερα Δευτέρα, ο CEΟ, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ όπως έγινε γνωστό, είχε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα σε πώληση του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών που κατείχε.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικού hedge fund, του Quintessential Capital Management, η εταιρία υπερέβαλε συστηματικά για τα έσοδα και τα κέρδη της. Στη συνέχεια, ρεπορτάζ των Financial Times υποστήριξε ότι οι συνεργάτες και οι πελάτες που φερόταν να έχει η εταιρεία δεν υπήρχαν.
Σε ανακοίνωσή της σήμερα, η εταιρία αναφέρει ότι ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ανέφερε «συγκεκριμένα θέματα αναφορικά με την παραποίηση στοιχείων και την λανθασμένη παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας» στο διοικητικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εκτάκτως το Σάββατο.
Τόσο ο CEO όσο και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας παραιτήθηκαν, ενώ ο επικεφαλής λειτουργιών (COO) Γεράσιμος Μπονάνος έχει τεθεί σε αργία. Η εταιρία έχει συστήσει μια νέα επιτροπή αποτελούμενη από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Η επιτροπή ξεκίνησε συζητήσεις με τους κατάλληλους συμβούλους για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και για την ορθή αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Το hedge fund ανέφερε στην έκθεσή του ότι «μετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών».
Εξηγώντας την κατάσταση, η έκθεση αναφέρει ότι η Globo ανέφερε υπερβολικές εκτιμήσεις για τα έσοδα, μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.
Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.
Η εταιρεία διαψεύδει πάντως τις κατηγορίες παραποίησης των οικονομικών της.
Να σημειωθεί ότι η Globo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους "παίκτες" του κόσμου στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές. Μάλιστα, απασχολεί 320 εργαζόμενους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Η εταιρεία, της οποίας το αντικείμενο είναι το mobile working, είχε χαρακτηριστεί ελληνική «εταιρεία-θαύμα» με το 90% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr