Όπως σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου σε ενημερωτική εκδήλωση χθες (4/4), «το businessplan προχωρά κανονικά, ασχολούμαστε με την ανάπτυξη της ισχύος που έχουμε ήδη. Μακάρι να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες άδειες για να φτιάξουμε περισσότερα πάρκα ΑΠΕ».
Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW.
«Προσβλέπουμε κι επιδιώκουμε να έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 350 MW στην επόμενη τριετία, είναι στόχος αλλά όχι βεβαιότητα», ανέφερε.
Σε σχέση με την εξαγορά της Άκτωρ επανέλαβε ότι δεν είναι αναγκαία μια νέα αύξηση κεφαλαίου για την Intrakat προκειμένου να προχωρήσει, ενώ υπογράμμισε ότι η Intrakat θα έχει θετικές ταμειακές ροές την προσεχή τριετία προκειμένου να εξυπηρετεί με κεφάλαιο κίνησης τις δραστηριότητές της.
Πρόσθεσε πως προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ είναι αναγκαία η έγκρισή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Με την ολοκλήρωση, όπως, είπε, της συμφωνίας η Intrakat θα καταβάλει στην Ελλάκτωρ 100 εκατ. ευρώ (τα 50 εκατ. από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, 7 από προηγούμενη και 43 εκατ. από δανεισμό που έχει εξασφαλίσει). Στη συνέχεια και εντός 19 μηνών θα δοθούν τα 114 εκατ., ποσό το οποίο αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς εταιρείες του Ομίλου Ελλάκτωρ και το οποίο εγγυάται η Intrakat.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Intrakat δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα λειτουργήσει ο Όμιλος έπειτα από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Άκτωρ, αν δηλαδή θα γίνει συγχώνευση των δύο εταιρειών ή θα αποσχιστεί ο κλάδος της κατασκευής από την Intrakat για να συγχωνευτεί με την Άκτωρ. Εξετάζονται όλα τα σενάρια και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία η Επιτροπή Ανταγωνισμού (σε περίπου τρεις μήνες).
Το ανεκτέλεστο
Ο κ. Εξάρχου αφού ανέφερε ότι τα όρια εγγυητικών στις τράπεζες έχουν “πιάσει” ταβάνι, τόνισε ότι η εταιρεία έχει τη ρευστότητα να προχωρήσει στα μεγάλα έργα που έχει με το ανεκτέλεστο που έχει ο η ”Ακτωρ” να φτάνει τα 2,7 δισ. ευρ). Σημείωσε, δε, ότι η Intrakat διασφαλίζει με την εξαγορά την τεχνική επάρκεια και τεχνική δυνατότητα αυτόνομης συμμετοχής σε όλα τα μεγάλα έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπως στη Ρουμανία. «Τώρα η Intrakat μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε έργο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε επίσης πως μέχρι σήμερα, λόγω του μοντέλου ανάπτυξης που είχε η Intrakat – πριν αποκτηθεί από το σημερινό επενδυτικό σχήμα – έπρεπε σε αρκετές περιπτώσεις να συνεργαστεί με τρίτους που προσέφεραν την εμπειρία που απαιτούσαν τα τεύχη δημοπράτησης. «Πρώτα η εταιρεία νοίκιαζε εμπειρία και τεχνογνωσία, κάτι που είχε κόστος», τόνισε.
Συνολικά πάντως δημιουργείται ένας όμιλος με ανεκτέλεστο 4 δισ., που πλέον κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων,.
Άκτωρ Παραχωρήσεις
Ο κ. Εξάρχου, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, σημείωσε πως με την ενσωμάτωση της Άκτωρ, η Intrakat αποκτά πρόσβαση στα έργα της Άκτωρ Παραχωρήσεις, καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών όπου περιλαμβάνονται και όροι προτίμησης για την Intrakat, όσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνει η Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Όπως είπε, η Ελλάκτωρ θα έχει τη δυνατότητα να καλεί πρώτα την Intrakat για να δώσει προσφορά για κατασκευαστικά και τεχνικά έργα της θυγατρικής της για τις παραχωρήσεις. Πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε έργο, ενώ δεν υπάρχει ρήτρα αποκλειστικότητας.
Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου Άκτωρ και το πως θα μπορέσει να παράξει κέρδη μέσα σε μια δύσκολη αγορά και με τις τιμές των πρώτων υλών σε μεγάλη αύξηση, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως τα έργα που κέρδισε ο Άκτωρας την τελευταία τριετία, είναι με πολύ μικρότερες εκπτώσεις συγκριτικά με το παρελθόν. Έχει δηλαδή πιο υγιές χαρτοφυλάκιο έργων πλέον σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα έργα που έχει πάρει ή πρόκειται να υπογραφούν είναι με εκπτώσεις 7% έως 10%, ενώ στο παρελθόν οι εκπτώσεις έφταναν το 35% ή 40%, οπότε ήταν οριακά βιώσιμα, ή και ζημιογόνα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr