Την ατζέντα του Construction Project Management Conference συνέθεσε ένα πλήθος Ελλήνων και διεθνών ομιλητών. Διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και με την Τιμητική Υποστήριξη των φορέων: Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών ΕΣΒΥΚ, ASCE Hellenic Section και Project Management Institute Greece Chapter.
Το συνέδριο υποστήριξαν: ο μεγάλος χορηγός HILL International, o χορηγός ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, ο υποστηρικτής Orilina Properties REIC.
Στο συνέδριο τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα της Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών, τα αιτήματα του κλάδου για την υποστήριξη της Πολιτείας ενόψει μιας πενταετίας «εκρηκτικής» ανάπτυξης και κατασκευαστικής δράσης, οι νέες προοπτικές που δημιουργούν το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το επόμενο ΕΣΠΑ καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης, η αξιοποίηση των επενδύσεων ώστε να αποδώσουν με ισχυρό αναπτυξιακό και πράσινο αποτύπωμα, καθώς και με το μέγιστο social impact.
Τις εργασίες του συνεδρίου, άνοιξαν απευθύνοντάς χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Υποδομών, Μαρία- Έλλη Γεράρδη, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, οποίος απεύθυνε και ομιλία με θέμα «Πράσινη διαχείριση κατασκευών στο αστικό περιβάλλον».
Το Construction Project Management στην εποχή της ψηφιοποίησης του κλάδου των κατασκευών
Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπογραμμίστηκε η ανάγκη προτεραιοποίησης των έργων με τα αναπτυξιακά και αποδοτικά κριτήρια καθώς και η ανάγκη υιοθέτησης value engineering. Επιπλέον προτάθηκε η άμεση προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για Πρότυπες Προτάσεις, η δημιουργία σύγχρονου αναλυτικού τιμολογίου για τα έργα, η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος με τις πληρωμές των αναδόχων και της αναθεώρησης τιμών των έργων. Επιπλέον συζητήθηκε ο σημαντικός ρόλος της βιομηχανίας των καινοτόμων δομικών υλικών.
Συζητήθηκε το Construction Project Management στη σύγχρονη Ψηφιακή εποχή, η μετάβαση του Project Manager σε Digital Project Manager, στα πρότυπα διαχείρισης κτηριοδομικών πληροφοριών και τη σχέση τους με τα πρότυπα διοίκησης έργων και στις απαιτούμενες ενέργειες υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών στη διοίκηση και διαχείριση των τεχνικών έργων. Τονίστηκε ο πολύ σημαντικός ρόλος του Building Information Modeling (BΙΜ) στην ψηφιοποίηση των κατασκευών και παρουσιάστηκε το εργαλείο αξιολόγησης των τεχνικών έργων, Envision, σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια Sustainability του ΟΗΕ (Sustainable Development Goals).
Τονίστηκαν ακόμη η ανάγκη παρακολούθησης της δημιουργίας αξίας από τα έργα που υλοποιούνται για τον ιδιοκτήτη αλλά και τον πελάτη στα πλαίσια ενός βιώσιμου περιβάλλοντος, πλέον του παραδοσιακού quality control . Τέλος τονίστηκε η ανάγκη μία ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στο πλαίσιο ανάπτυξης και διοίκησης των έργων και των οργανισμών.
Τέλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του έργου, Δρ. Πάνος Χατζηπάνος, President of Green Athens S.A., Consultant, The World Bank Group Governor, Region 10, ASCE, τόνισε την ανάγκη για Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, την ανάγκη εκπαίδευσης και πιστοποίησης των Project Managers καθώς την σημαντικότητα του βασικού εργαλείου του σύγχρονου digital project management του BIM.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr