Σε σχετική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση αναφέρεται στην ουσία πως οι συνεταίροι τους, Λεωνίδας Μπόμπολας και Δημήτρης Κούτρας με τους οποίους βρίσκονται πλέον σε ανοικτή ρήξη, εξωραϊζουν τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου κατασκευών και ταυτόχρονα εμφανίζουν πιο δυσμενή οικονομικά στοιχεία για την θυγατρική ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος.
Η νέα ανακοίνωση της πλευράς Καλλιτσάντση αναλυτικά αναφέρει:
Σε απάντηση της πρόσφατης «Ανακοίνωσης-Σχολιασμού Δημοσιεύματος» που εξέδωσαν οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας, μέσω της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 26 Ιουνίου, η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR θα ήθελε να επαναλάβει τα ακόλουθα σε σχέση με το έγγραφο με τίτλο «Παρουσίαση προς τους Μετόχους. Αναδιοργάνωση Ομίλου – Ενημέρωση», που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανοιχτή επιστολή μας προς τους μετόχους, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως δεν πρόκειται για έγγραφο του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ («Ο Όμιλος»), αλλά προσωπικό έγγραφο των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα ακόλουθα:
1. Σχετικά με τον πίνακα «4. ROCE-Αποδοτικότητα Απασχολούμενων Κεφαλαίων ανά Τομέα» που έχει δοθεί στη σελίδα 12 του εγγράφου «Παρουσίαση προς τους Μετόχους. Αναδιοργάνωση Ομίλου-Ενημέρωση»:
• Η απεικόνιση των ποσοστών όλων των τομέων πλην του τομέα των αιολικών (ΑΝΕΜΟΣ) έχει βασιστεί σε αναπροσαρμοσμένα οικονομικά μεγέθη. Ως εκ τούτου επιχειρείται μία ασύμμετρη σύγκριση με σκοπό να εξυπηρετηθεί ένα συγκεκριμένο αφήγημα.
• Επιπλέον, η παρουσίαση των ποσοστών ROCE για μία μόνο οικονομική χρήση παρέχει μία μερική εικόνα της απόδοσης ενός κλάδου. Η εξέλιξη των ποσοστών ROCE σε βάθος χρόνου παρέχει μία πιο ξεκάθαρη ένδειξη της απόδοσης και των προοπτικών του κλάδου.
• Η πραγματική εικόνα της κατασκευής, της διαχείρισης απορριμμάτων και των αιολικών βάσει των δημοσιευμένων κι ελεγμένων στοιχείων τους, χωρίς καμία αναπροσαρμογή (θετική ή αρνητική) παρουσιάζεται στα ακόλουθα γραφήματα:
Πηγή: Δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ομίλου ΑΚΤΩΡ (2010-2017)
*Σημείωση: Η ΗΛΕΚΤΩΡ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τις επίσημες Οικονομικές Καταστάσεις 2017. Τα απεικονιζόμενα μεγέθη 2017 αφορούν στοιχεία της δραστηριότητας Περιβάλλοντος από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις 2017 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
• Τα παραπάνω διαγράμματα ξεκάθαρα αναδεικνύουν:
την αρνητική απόδοση τα τελευταία χρόνια (2014-2017) των απασχολούμενων κεφαλαίων της δραστηριότητας κατασκευής.
την μειούμενη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων της δραστηριότητας Περιβάλλοντος (ΗΛΕΚΤΩΡ) που μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπήρξε οριακή έως και αρνητική.
τη βελτιούμενη (πάντοτε θετική) απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων (ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ). Σημειώνεται δε, ότι μέρος του δανεισμού της δραστηριότητας χρηματοδοτεί τα υπό κατασκευή έργα Αιολικών Πάρκων δυναμικότητας 168 MW που εκτιμάται ότι θα μπουν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε και θα αρχίσουν να συνεισφέρουν στη λειτουργική κερδοφορία της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ.
• Στον ακόλουθο πίνακα υπολογίζουμε το ποσοστό ROCE με τη «μέθοδο των αναπροσαρμογών» των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα (όπως την υποδεικνύουν στην «Ανακοίνωση-Σχολιασμό Δημοσιεύματος» της 26ης Ιουνίου).
• Με βάση την προτεινόμενη μεθοδολογία τους το αναπροσαρμοσμένο ROCE της Κατασκευής είναι 6% (όχι 6,7% όπως αναφέρεται στην υπό εξέταση παρουσίαση των κ.κ. Μπόμπολα-Κούτρα), εγείροντας ερωτήματα για την ακρίβεια των υπολογισμών τους.
• Επιπλέον, το ROCE 6% της Κατασκευής είναι μικρότερο από το 6,1% RΟCE των Αιολικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ROCE των αιολικών δεν βασίζεται σε αναπροσαρμοσμένα στοιχεία.
Μας φαίνεται περίεργο ότι οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ισχυρίζονται ότι θέλουν να πουλήσουν την ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ και την ίδια στιγμή εμφανίζονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβιβάσουν την ελκυστικότητά της έναντι των πιθανών αγοραστών.
2. Για τα παρουσιαζόμενα στη σελίδα 21 του εγγράφου, επιμένουμε στην άποψή μας.
• Το γράφημα παρουσιάζει επιλεκτικές προσαρμογές και υποκατηγορίες του κλάδου της κατασκευής όπως π.χ. αναφέρεται μόνο στα έργα υποδομής στην Ελλάδα αλλά όχι στα κτηριακά έργα, ενώ κάνει προσαρμογές μόνο για τις ζημίες στη Μέση Ανατολή αλλά καμία αναφορά στα Βαλκάνια.
• Οι υποκατηγορίες αυτές του τομέα της Κατασκευής, ουδέποτε έχουν παρουσιαστεί στις Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή της ΑΚΤΩΡ και επομένως τα οικονομικά στοιχεία που απεικονίζονται στον παραπάνω πίνακα είναι μη δημοσιευμένα, μη ελεγμένα και αναπροσαρμοσμένα, όπως ακριβώς αναφέραμε.
• Το μόνο νέο που προκύπτει από την «Ανακοίνωση-Σχολιασμός Δημοσιεύματος» για τον πίνακα «4. Εξέλιξη περιθωρίου Κατασκευής» είναι ότι κατά τη γνώμη μας οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας εισήγαγαν έναν νέο δείκτη, αυτόν του «Αναπροσαρμοσμένου Αποτελέσματος προ Φόρων», που όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες ΕΔΜΑ (Εναλλακτικοί Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης), οι οποίοι αναλυτικά παρατίθενται στις σελίδες 6-8 της «Ετήσιας Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ» της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης ΕΛΛΑΚΤΩΡ της 31.12.2017.
Η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR «εμμένει στην άποψή της ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα είναι επιλεκτικά και παραπλανητικά. Πρέπει να αποδίδονται σε εκείνους από τους οποίους προέρχονται κι όχι να εμφανίζονται ως επίσημες πληροφορίες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr