Αναλυτικά, ο κ. Περιστέρης σημείωσε:
"Διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σταθερά τις χαμηλότερες επενδύσεις. Εάν προσεγγίζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 17 δισ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα θα ενισχύονταν κατά 7 δισ. Η χώρα θα έβγαινε από την κρίση.
Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα επενδυτικό σοκ. Για την ώρα έχουμε ένα σοκ αποεπένδυσης. Άρα το ερώτημα είναι απλό: εάν θέλουμε επενδύσεις μήπως πρέπει να ακούσουμε τους πραγματικούς επενδύτες;
Εμείς επενδύσαμε πάνω από 1,5 δις ευρώ στα χρόνια της κρίσης και στο πρώτο εξάμηνο επενδύσαμε πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Διαθέτουμε έμπρακτη εμπειρία, έχοντας πείσει τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν πολλοί μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες φέραμε με σκοπό να επενδύσει μία πολύ μεγάλη ινδική πολυεθνική εταιρεία. Πρόκειται για την πρώτη ινδική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα.
Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα της Δύσης που οδεύει στο τέλος της κρίσης. Μία χώρα με αντικειμενικά μεγάλες ευκαιρίες. Ωστόσο, δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψη κρίσιμους δείκτες, όπως ο κίνδυνος χώρας, η ανταγωνιστικότητα (81η θέση-Τρίτος κόσμος), το easy doing business που μας κατατάσσει μεταξύ Κοσόβου και Κοστα Ρίκα. Αν αναρωτιούνται γιατί έχει κατηφορήσει στον Τρίτο κόσμο, την απάντηση δίνουν οι ίδιοι δείκτες. Εάν η χώρα δεν βρίσκονταν "στον πάτο" όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η θέση της θα ήταν μέσα στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους δείκτες της Αφρικής. Σε μία τέτοια πραγματικότητα ποιοι επενδυτές θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν;
Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να επενδύσουν μαζικά, αλλά αντιμετωπίζονται ως τριτοκοσμικοί στην ίδια τους τη χώρα. Δεν έχουν χρηματοδότηση και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αντίξοο φορολογικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αντί η εταιρεία Γιούλα να εξαγοράσει μια πορτογαλική εταιρεία, συνέβη το αντίθετο. Καχυποψία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί είναι όσα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επενδυτές στη χώρα τους.
Οι Έλληνες επενδυτές ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά τη φορολογία και ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Είναι αυτό που ονομάζεται ο νέος επενδυτικός πατριωτισμός που είναι κατάλληλος να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. [...] Κρατήσαμε τα διαθέσιμά μας στην Ελλάδα παρότι ξέραμε ότι έρχονται τα capital controls.
[...] Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν. Μόνο στις υποδομές απαιτούνται επενδύσεις 14 δις. Έως το 2020. Εάν προστεθούν η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, οι ΑΠΕ, το ποσό μπορεί να αυξηθεί στα 20 δισ.".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr