Στο πόρισμα που συντάχθηκε μετά από την έρευνα που έκαναν οι εισαγγελείς του τμήματος Διαφθοράς, αναφέρονται περιπτώσεις όπου τα ακίνητα φαίνονται υποτιμημένα, άλλες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης ή δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική τους υπεραξία, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι τα μέλη του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, αφού οι εκποιήσεις πήραν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ ενώ πέρασαν και από τον έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ως εκ τούτου, η δίωξη αφορά μόνο τους εμπειρογνώμονες, με το σύνολο της ζημίας για το Δημόσιο να υπολογίζεται από τους εισαγγελείς στα 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι εμπειρογνώμονες είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις, όπως αναφέρεται, ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr