Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέδριο για τα απορρίμματα προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που δέχεται ότι πολεμά τις ΣΔΙΤ, δηλώνοντας ότι «δεν έχει καμία εμμονή με το εάν η διαχείριση θα γίνεται μέσω του Ιδιωτικού Τομέα του Δημόσιου Τομέα ή μέσω μίας σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Όπως είπε «αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι το κόστος διαχείρισης, η διάρκεια της σύμβασης, η χωροθέτηση και εν τέλει η αξιοποίηση του υπολείμματος. Κατανοώ ότι για να αδειοδοτήσει μία τράπεζα ένα έργο, πρέπει να υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες. Ωστόσο, υπάρχει κάποιο θέσφατο για τη διάρκεια των 28 χρόνων».
Ο κ. Τσιρώνης έχει ταχθεί κατά της υπογραφής της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, υποστηρίζοντας ότι τα έργα δεσμεύουν την περιοχή με μεγάλες ποσότητες για 28 χρόνια και ότι οι δήμοι της Πελοποννήσου είναι αρνητικοί στην κατασκευή των σχετικών υποδομών. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του μήνα από την Διυπουργική Μεγάλων Έργων, η οποία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά παραμονές της Πρωτοχρονιάς.
Η Επιτροπή αποφάσισε την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης με την Τέρνα Ενεργειακή για την τροποποίηση της ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η τριμερής διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης του προσωρινού αναδόχου του έργου και των εμπλεκομένων τραπεζών στη βάση των τεσσάρων όρων που τέθηκαν από την Επιτροπή. Οι όροι αυτοί είναι να χωροθετηθούν 2 επί πλέον μονάδες, να μειωθεί η συνολική δυναμικότητα των μονάδων, να μειωθεί η διάρκεια της Σύμβασης και να μειωθεί η τιμή (gate fee).
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας και κύκλος εργασιών 2 δις. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι σε δύο με τρία χρόνια θα είναι δυνατή η υιοθέτηση ανταποδοτικών τελών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr