Ειδικότερα όλες σχεδόν οι εταιρίες είδαν τα καθαρά τους κέρδη να μειώνονται με «πρωταθλητές» την Αθηνά (μείωση κατά 824,3%), την Προοδευτική (κατά 500,7%), την Αττικατ (τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 448,1%), την ΑΕΓΕΚ (κατά 160,9%)και την Δομική Κρήτης (κατά 149,5%).
Oμως και από πλευράς πωλήσεων η παύση νέων δημοπρατήσεων στο τελευταίο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα την μείωση ή την μικρή αύξηση του τζίρου των εργοληπτικών επιχειρήσεων (όπως για παράδειγμα αύξηση 0,3% για την Μηχανική και 50,1% για την Αβαξ, πτώση 60,6% για τον Μοχλό, 77,8% για την Προοδευτική, 34,5% για την Ελλάκτωρ και και 4,5% για την Εδραση). Να σημειωθεί πάντως από το σύνολο των τεχνικών εταιριών εκείνες που δεν έχουν μέχρι τώρα δημοσιεύσει ισολογισμό είναι η Διεκάτ και η Μεσοχωρίτης.
Στον αντίποδα οι περισσότερες εταιρίες είδαν από τις αρχές του έτους τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα τις βραχυπρόθεσμες να αυξάνονται σημαντικά, αφού είναι αναγκασμένες να καταφεύγουν στο δανεισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Πάντως οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η υπάρχουσα εικόνα θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, εξέλιξη για την οποία έχουν εκφράσει τους φόβους και οι ίδιοι οι κατασκευαστές οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο για άμεσες και ολέθριες συνέπειες στον κατασκευαστικό κλάδο αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα από την πολιτεία.
Ελένη Μπότα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr