Καταρχήν, και για το αίτημα της ΔΕΗ να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος, ο επικεφαλής της Endesa Hellas, Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι επί της ουσίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην αγορά ηλεκτρισμού. Κι αυτό, καθώς όπως είπε θεωρείται βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής, οι τράπεζες όσες εξέλθουν «αλώβητες» από την παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση- θα γίνουν εξαιρετικά επιλεκτικές στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.
Δισταγμός από τις τράπεζες
Όταν επομένως- συνέχισε ο κ. Μυτιληναίος- «εμφανίζεται η ΔΕΗ να ζητά μετά από οκτώ- εννιά χρόνια» από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά ηλεκτρισμού, να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, το μήνυμα που στέλνει είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο τελεί υπό αμφισβήτηση. Μήνυμα- συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Endesa- που είναι ό,τι χειρότερο για ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό, αφού το πρώτο που εξετάζει για να δανείσει, είναι το αν και κατά πόσο το θεσμικό πλαίσιο είναι σταθερό.
Το πρόβλημα πάντως αφορά πρωτίστως την ίδια τη ΔΕΗ. Διότι σε περίπτωση που οι τράπεζες διστάσουν να τη χρηματοδοτήσουν ή θέσουν πολύ αυστηρούς όρους- όπως ήδη ακούγεται στην αγορά καθώς για πρώτη φορά φέτος η επιχείρηση πέρασε σε ζημιές- κινδυνεύει να μείνει στον αέρα μεγάλο μέρος από τις εξαγγελθείσες επενδύσεις της, που τόση ανάγκη έχει η χώρα.
Ίσοι όροι στην προμήθεια φυσικού αερίου
Έντονη κριτική ασκήθηκε επίσης στη ΔΕΗ για τις απαιτήσεις της προς τη ΔΕΠΑ. Η προνομιακή δηλαδή αντιμετώπιση που θέλει να έχει σχετικά με την αναπροσαρμογή που επιδιώκει να πετύχει της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου. «Θέλουμε τιμές αερίου διαφανείς, ισότιμες και χωρίς ιδιαίτερες παραγράφους και υποσημειώσεις», είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι όσο περισσότερο πριμοδοτείται κάποιος παραγωγός έναντι κάποιου άλλου, τόσο θα χειροτερεύει ο φαύλος κύκλος που υπάρχει σήμερα. «Δηλαδή τόσο θα διατηρείται το μονοπώλιο της ΔΕΗ, η οποία όσο διατηρεί δεσπόζουσα θέση, τόσο θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ρυθμιζόμενα τιμολόγια», ανέφερε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ.
Ο κ. Περιστέρης επεσήμανε μάλιστα ότι σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, εάν ισχύσει το προνομιακό τιμολόγιο φυσικού αερίου για τη ΔΕΗ, τότε εκείνη θα μπορεί να έχει ένα «αβαντάζ» στο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 4-5 ευρώ / μεγαβατώρα. Με ένα τέτοιο «πέναλτι», καμία άλλη μονάδα, εκτός της ΔΕΗ , δεν θα καταφέρει να επιβιώσει επί μακρόν, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μυτιληναίο, αν η ΔΕΗ πετύχει να λαμβάνει έκπτωση από έναν μονοπωλιακό πάροχο αερίου, τότε οι μονάδες της, θα εισέρχονται στο σύστημα κατά προτεραιότητα, επομένως θα αλλοιώνεται ο ανταγωνισμός.Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι εάν όλα πάνε κατ ευχήν, τότε το 2011, η Endesa Hellas θα διαθέτει τρία εργοστάσια εν λειτουργία (μαζί με αυτό της συμπαραγωγής) με μια ετήσια κατανάλωση αερίου της τάξης των 1,7 BCN, γεγονός που θα κάνει τον όμιλο μεγάλο πελάτη της ΔΕΠΑ. «Παρ όλα αυτά»- είπε- «σαν μεγάλοι πελάτες της ΔΕΠΑ, δεν θα ζητήσουμε αναπροσαρμογή των τιμολογίων, ούτε και κανένα άλλο ειδικό προνόμιο, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια ελεύθερη αγορά συμπαραγωγής, με έναν μονοπωλιακό πάροχο αερίου, ο οποίος θα δίνει ειδικές εκπτώσεις στους έχοντες μεγάλη κατανάλωση. Και αυτό, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι έχοντες μεγαλύτερη κατανάλωση, θα εισέρχονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα και οι έχοντες τη μικρότερη, δεν...θα υπάρχουν».
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr