Αγορά δολαρίων συνιστά στους επενδυτές που «παίζουν» με νομίσματα η Royal Bank of Scotland, με την αιτιολογία ότι τα επιτόκια σε Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία θα μειωθούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της RBS το δολάριο θα κυμανθεί στο 1,25 ανά ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θεωρώντας ότι η εποχή της bear market του δολαρίου έχει λήξει, ξεκινώντας παράλληλα για μια νέα κούρσα ανόδου που θα διαρκέσει για χρόνια.
Γεγονός είναι ότι το αμερικανικό νόμισμα έχει ακολουθήσει κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου μια εντυπωσιακά ανοδική κίνηση έναντι του ευρώ, από το υψηλό του ευρώ στα 1,6015 δολ. στα επίπεδα του 1,30 αυτή την περίοδο. Το ευρώ σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας του, ύστερα από τη διάχυση της οικονομικής κρίσης και στην Ευρώπη, υποχρεώνοντας τις περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κινητοποιήσουν μηχανισμούς διάσωσης τραπεζών που εκτέθηκαν σε επενδυτικούς κινδύνους.
Οι διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστες αφήνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές είτε έχουν αναπτύξει δραστηριότητες σε χώρες που διαπραγματεύονται σε δολάρια είτε έχουν ταμειακές υποχρεώσεις σε δολάρια, είτε τέλος αγοράζουν προϊόντα σε δολάρια και πωλώντας τα σε ευρώ.
Η ανατίμηση του ευρώ είχε επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις «δολαριακές» χώρες της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος και σε όσες διατηρούν θυγατρικές στις χώρες της Νέας Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου εξαιτίας της συναλλαγματική μετάφραση. Αντίθετα ωφελημένες από τη συγκυρία είχαν βγει οι χώρες που αγόραζαν σε φθηνότερο δολάριο και πωλούσαν στο ακριβό ευρώ.
Κάποιες εγχώριες βιομηχανίες αποφάσισαν μάλιστα να διακόψουν σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρία Μ. Ι. Μαΐλλης, της οποίας οι εξαγωγές σε μεταλλική ταινία περίδεσης στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 80% πέρυσι. «Η πτώση του δολαρίου ήταν πολύ σημαντική για την εταιρία μας για διπλό λόγο, επισημαίνει ο CFO της εταιρίας, Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου. Το 15% της παραγωγής του εργοστασίου στα Οινόφυτα, που πηγαίνει σε Αμερική και Σαουδική Αραβία το είχαμε χάσει τελείως, ενώ είχαμε ακόμη ζημιές και από τη μετάφραση των αποτελεσμάτων σε Αμερική και Καναδά. Υπολογίζεται ότι για το 2007 η πτώση ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη σε επίπεδο EBITDA, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ μείωση σε σχέση με το 2006.»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί ότι η άνοδος του δολαρίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας τάσης εξαιτίας της πορείας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει στην Αμερική λόγω της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Δε θεωρεί όμως ότι είναι κάτι τόσο σημαντικό που να οδηγήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρίας. «Υπάρχουν άλλωστε και οι διακυμάνσεις των νομισμάτων της Ανατολικής Ευρώπης, από μόνη της η άνοδος του δολαρίου δεν μπορεί να κάνει κάτι», εξηγεί.
Με την πτώση του δολαρίου, η εταιρία Μαΐλλης είχε δραστηριοποιηθεί σε εναλλακτικές αγορές που δεν εξαρτώνται από το αμερικανικό νόμισμα, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία. Σε περίπτωση τώρα που η άνοδος του δολαρίου διαρκέσει σε βάθος χρόνου η εταιρία δε σκοπεύει να υπάρξει κάποια αλλαγή στρατηγικής, θα διατηρήσει τις νέες δραστηριότητες, αλλά θα επιτραπεί παράλληλα σταδιακά η ανάκτηση εξαγωγικών προορισμών.
Απρόβλεπτες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θεωρεί τις κινήσεις του δολαρίου ο κ. Ξένος Σπύρος, Διευθυντής εταιρικής Επικοινωνίας της εταιρίας Τιτάν. Για το λόγο αυτό η εταιρία επιλέγει την τακτική του hedging, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο ρίσκο από τις διακυμάνσεις του νομίσματος.
«Περίπου 40% των πωλήσεων του Ομίλου Τιτάν προέρχονται από τις δραστηριότητές του στην Αμερική. Η πτώση του δολαρίου οδηγεί σε μείωση των ομιλικών πωλήσεων, καθώς και σε μικρότερη μείωση του EBITDA. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των δανειακών υποχρεώσεων είναι σε δολάρια, οι οποίες μειώνονται σε αυτή τη περίπτωση, αντισταθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό τη μείωση πωλήσεων και ΕΒΙΤDA. Σε περίπτωσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr