Η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει ασφαλώς και την ελληνική αγορά, όμως όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες οι επιπτώσεις θα είναι μετρημένες και ασφαλώς μικρότερες απότι στις άλλες ευρωπαικές χώρες και στις ΗΠΑ κυρίως διότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλες βιομηχανίες που στηρίζονται στις εξαγωγές, αλλά παράγει κυρίως βασικά προιόντα των οποίων η ζήτηση δεν κάμπτεται εύκολα και υπηρεσίες με σχετικά ανελαστική ζήτηση.
Οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκονται πλέον σε ελκυστικά επίπεδα με μονοψήφια P/E ενώ οι προοπτικές τους παραμένουν σχετικά καλές.
Ενώ λοιπόν υπάρχουν όλοι αυτοί οι θετικοί παράγοντες, ενώ νοιώθουμε οτι ζούμε πάνω απο ένα δίχτυ ασφάλειας και δεν κινδυνεύουμε με κατάρρευση,το ελληνικό χρηματιστήριο ζεί στιγμές πανικού και οδεύει ολοταχώς σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.000 μονάδων. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καταρχήν υπάρχει ο φόβοςτου αύριο. Κανείς δεν ξέρει που θα μας οδηγήσει αυτή η ιστορία και όλοι πιστεύουν οτι αύριο οι τιμές θα είναι χαμηλότερα απότι σήμερα οπότε ή αναβάλλουν την αγορά ή πουλάνε. Οι μικροί επενδυτές απέχουν πολλά χρόνια απο το Χρηματιστήριο και οι θεσμικοί ώς συνήθως ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων και δεν παίρνουν ρίσκο.
Ο βασικός λόγος όμως της ραγδαίας υποχώρηση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι άλλος.
Είναι οτι εκείνοι οι οποίοι οδήγησαν στην άνοδο του τα τελευταία χρόνια, οι ξένοι Θεσμικοί επενδυτές φεύγουν απο τις ελληνικές μετοχές. Όχι διότι τις βρίσκουν ακριβές ή δεν βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο λόγος είναι οτι κινδυνευει η ύπαρξη των ιδίων των ξένων επενδυτών. Τα Hedge Funds που προσέφεραν στο ελληνικό χρηματιστήριο το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου του καταρρέουν παγκοσμίως και δέχονται πιέσεις απο τους επενδυτές τους που ζητάνε τα λεφτά τους πίσω. Έχουν δρομολογήσει λοιπόν προγράμματα μαζικών πωλήσεων τα οποία εκτελούνται καθημερινά σπρώχνωντας τις τιμές προς τα κάτω.
Οι επενδυτικές τράπεζες δεν υπάρχουν πια, έχουν μετατραπεί σε πιστωτικά ιδρύματα και το νέο καθεστώς λειτουργίας τους απαιτεί να εγκαταλείψουν πολλές απο τις χρηματιστηριακές επενδύσεις τους. Τα βιβλία των επενδυτικών τραπεζών που περιείχαν ελληνικές μετοχές κλείνουν, τα Greek desks κλείνουν, οι επικεφαλής τους που τόσο καλή γνώση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εγχώριας αγοράς είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, αλλάζουν πόστο ή μένουν χωρίς δουλειά.
Οι χρηματιστές λένε οτι οι ξένοι έχουν πουλήσει τις μισές απο τις μετοχές τους και οτι δρομολογούν την πώληση και των υπολοίπων. Ακόμη κι αν δεν τις πουλήσουν όλες όμως, σε κάθε περίπτωση οι ρευστοποιήσεις τους είναι ικανές να φέρουν τη Σοφοκλέους σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα δεδομένου οτι δεν υπάρχουν και πολλοί έλληνες αγοράστές. Ποιοί αγοράζουν τώρα; Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών απορροφώντας μέρος της προσφοράς των ξένων.
Βεβαίως κάποια στιγμή οι εγχώριοι διαχειριστές θα ανακαλύψουν οτι οι τιμές πλέον έχουν πέσει πολύ, το ίδιο θα γίνει και με μερικούς μεγάλους ιδιώτες παίκτες, οι ξένοι θεσμικοί θα ανακαλύψουν ξανά τις ελληνικές μετοχές και η καάσταση θα ισορροπήσει. Δεν αποκλείεται όμως μέχρι να γίνει αυτό να έχουμε μια αναίτια μεν, εξηγήσιμη δε, υποχώρηση των τιμών.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr