Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 16.000 περίπτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδέσμων των περιπτεριούχων, εκ των οποίων τα 4.500- 5.000 στην Αθήνα και τα 800 στον Πειραιά.
Δικαίωμα για απόκτηση άδειας περιπτέρου είχαν αρχικά μόνο οι ανάπηροι πολέμου, κατηγορία η οποία έχει εκλείψει σήμερα. Στην πορεία όμως έχουν προστεθεί κι άλλες κατηγορίες, όπως οι τραυματίες εν ώρα υπηρεσίας στα σώματα της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, οι ανάπηροι εμφυλίου πολέμου κ.λπ. Μάλιστα, με νόμο που ψηφίστηκε φέτος στη Βουλή πρόκειται να δοθούν σε όλη την επικράτεια περίπου 2.350 νέες θέσεις περιπτέρων σε άτομα με ειδικές ανάγκες (π.χ. τυφλοί, παραπληγικοί). Τα περίπτερα βέβαια σπάνια τα λειτουργούν οι δικαιούχοι. Συνήθως αυτοί τα παραχωρούν σε τρίτους και εισπράττουν απλά το ενοίκιο.
Ο τζίρος ενός περιπτέρου ξεκινάει από τα 400 ευρώ την ημέρα και μπορεί να φτάσει τα 3.000-3.500 ευρώ, ενώ ο συνολικός ετήσιος τζίρος τους ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. Φυσικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Καπνοπωλών Περιπτεριούχων, το μέγιστο τζίρο δεν τον ξεπερνούν ούτε το 10% των περιπτέρων. Ο μέσος όρος κυμαίνεται γύρω στα 600-800 ευρώ ημερησίως και το μεικτό κέρδος υπολογίζεται περίπου στο 10%, δηλ. στα 60- 80 ευρώ και στα 28.000 ευρώ ετησίως. Το 55% του συνολικού τζίρου γίνεται στα περίπτερα της Αττικής, ενώ το υπόλοιπο 45% σε αυτά της επαρχίας.
Υπάρχουν όμως και τα περίπτερα-«φιλέτα», αυτά κυρίως που βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες και κοντά σε σταθμούς τρένου, μετρό και λεωφορείων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκτοξεύονται οι πωλήσεις των περιπτέρων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία παλαιότερης έρευνας της Exceed Consulting έχει υπάρξει περίπτωση περιπτέρου που ανέφερε ετήσιο τζίρο 2.920.000 ευρώ!
Τι είναι αυτό όμως που πουλάει περισσότερο; Το 50- 55% των εσόδων σε ένα περίπτερο προέρχεται από τα τσιγάρα, τα οποία αφήνουν ένα περιθώριο κέρδους 4-8%. Οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν μερίδιο 20% στον τζίρο και περιθώριο κέρδους 5% με 8%, ενώ τα ζαχαρώδη προϊόντα, τα σνακ, τα αναψυκτικά και τα παγωτά κατέχουν ένα μερίδιο 20% της αξίας των πωλήσεων, με το περιθώριο κέρδους να κυμαίνεται μεταξύ 16% με 22%. Το υπόλοιπο 5% με 10% του τζίρου προέρχεται από τις τηλεφωνικές κάρτες με περιθώριο κέρδους 5-7%.
Πάντως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτές οι μικρές επιχειρήσεις είναι κάτι που αποφέρει σίγουρο κέρδος, κάθε άλλο. Όπως μας εξηγεί άλλωστε ο κ. Λάμπρης «το περίπτερο έχει μεγάλη ιδιομορφία.Για παράδειγμα στην πλατεία Ομονοίας από τα 15 περίπτερα που έχει τα 3-4 δουλεύουν καλά, τα υπόλοιπα φυτοζωούν.»
Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των περιπτέρων που υπάρχουν έχει ως αποτέλεσμα ο τζίρος τους κάθε χρόνο μειώνεται και τα κέρδη να συμπιέζονται προς τα κάτω. Ο Σπύρος Ταβουλάρης, Πρόεδρος του συνδέσμου περιπτεριούχων Πειραιώς και Περιχώρων «Η Ελπίς» θυμάται: «Παλιά ήταν αλλιώς, εγώ έχω το περίπτερο 21 χρόνια. Το 87-88, όταν ξεκίνησα, άνοιγα στις 5 η ώρα το πρωί και μέχρι τις 7 είχα βγάλει 100.000 δρχ. τώρα στο ίδιο διάστημα πουλάω το πολύ 2 πακέτα τσιγάρα.»
Όμως και τα έξοδα για τη λειτουργία ενός περιπτέρου φαντάζουν υπέρογκα. Καταρχήν το ενοίκιο κυμαίνεται σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία του. Μπορεί να ξεκινά από τα 500 περίπου ευρώ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Το σημαντικότερο όμως ποσό που καλείται να καταβάλει ο ενοικιαστής είναι η- παράνομη- χρέωση του «αέρα». Το ύψος του διαφέρει και εδώ από περιοχή σε περιοχή και εναπόκειται στην καλή διάθεση του ιδιοκτήτη. Συνήθως ξεκινά από τα 10.000 μπορεί όμως να φτάσει και τις 50.000 ευρώ.
Οι περιπτεριούχοι πληρώνουν ακόμη ένα σημαντικό ποσό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, ενώ η εφορία παραμένει και εδώ ο κυριότερος φόβος και τρόμος. Υπάρχουν πολλά φθηνά τσιγάρα με περιθώριο κέρδους 4% και η εφορία έχει ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή 4,5%.«Είμαστε άμισθοι φοροεισπράκτορες του κράτους», λέει ο κ. Λάμπρης.
Ένα σημαντικό ποσό του τζίρου των περ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr