Πρόκειται για δεικτοβαρείς εταιρείες των οποίων ένα στραβοπάτημα μπορεί να ταρακουνήσει κλάδους ολόκληρους και κατ επέκταση να δημιουργήσουν σοβαρές αναταράξεις. Και όταν λέμε στραβοπάτημα δεν εννοούμε μόνο μη ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις.
Κατ αρχήν οι Nokia και Erricson στις οποίες στηρίζεται πάνω όχι μόνο ο κλάδος των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών , αλλά και ο κλάδος των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού.
Από την άλλη πλευρά μία κάμψη στα αποτελέσματα ή επιβράδυνση του ρυθμού προσέλκυσης πελατών των Vodafone, ή Deutche Telecom, θα επηρεάσει αρνητικά τους άλλους συνδεδεμένους κλάδους. Μια άλλη εταιρεία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής , είναι η Phillips, στα αποτελέσματα και τις προβλέψεις της οποίας στηρίζονται κατασκευαστές υλικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Από μικροτσίπ, έως κρυστάλλους.
Στο κλάδο της πληροφορικής, η SAP, κρατεί τα σκήπτρα, και δημιουργεί τις τάσεις στις αγορές. Και στη δική της περίπτωση , αν κάτι δεν πάει καλά, αρκετοί συνδεδεμένοι κλάδοι μπορεί να νειώσουν μεγάλη ανατριχίλα.
Στην πληροφορική, γενικά θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στην ολλανδική ASML η οποία επίσης μπορεί να ωθήσει ή να βυθίσει τον κλάδο της και όλους τους συν αυτώ κλάδους.
Στα χημικά, που αποτελούν έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της βιομηχανικής ανάπτυξης, δεν θα παραλείψουμε τον γερμανικό κολοσσό της BASF. Μία δυσοίωνη πρόβλεψη από την διοίκηση της και παγκοσμίως ο κλάδος των χημικών και άλλων κλάδων που αφορούν βιομηχανικά προϊόντα.
Ανάλογη περίπτωση με αυτή της BASF, είναι και αυτές των Siemens, ΑΒΒ, Schneider Electric, που κυριαρχούν στον βιομηχανικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Στο λιανεμπόριο, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν τα αποτελέσματα των, Metro ή Carefour, Dixons χωρίς να αποκλείσουμε και τις άλλες μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αφού συνδέονται άμεσα με το ευρύτερο καταναλωτικό κλίμα και τις καταναλωτικές δαπάνες.
Στις φαρμακοβιομηχανίες, τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις της Astra Zenecca, θεωρείται βέβαιο πως θα επηρεάσουν κλάδους όπως αυτούς της βιοτεχνολογίας και της παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.
Όσο για τις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εδώ τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα λόγω της κρίσης. Μπορεί οι HSBC, Munich Re και Credit Suisse, να αποδείχθηκαν οι πλέον συνετές, ωστόσο μια ακόμη μεγάλη διαγραφή από κάποιον άλλο θα δημιουργήσει εκ νέου αναταράξεις.
Τέλος μία συρρίκνωση των πωλήσεων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών , σίγουρα θα συμπαρασύρει όλους τους κλάδους που αφορούν προμηθευτές τους.
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr